LOCK 3: Doftande rosor

Jag gillar vetenskap och beprövad erfarenhet. Men jag är också förtjust i det oförklarliga; när jag märker att det fungerar.

Världen är mindre magisk nu än på mormors mormors tid, eftersom vi med hjälp av moderna tekniker kan förklara de mesta. Men tack och lov inte allt.

I dagens örtburk finns ros. En en växt med mycket magi, tänker jag. Vad har inte rosen åstadkommit under årtusenden;  som symbol för liv och död, som kärleks- och vänskapssymbol, för tunga hjärtan, i erotik och bland hedningar, sagoberättare, häxor och Guds barn.

Främst kopplar vi nog ihop rosor med hudvård, kosmetika, parfymer och massageoljor. Men också i matlagning, bakverk och drycker hittar vi ros.  

”Vanlig” rosolja görs genom att låta kronblad dra i en vegetabilisk olja.

En ren eterisk rosolja är däremot ett destillat där det går ofantligt mycket kronblad i tillverkningen.  För att framställa 1 ml ren eterisk rosolja går det åt 3 – 5 kg kronblad! Men eftersom en sådan olja används droppvis så är den mycket dryg.

En snabbväg till en rosolja, för till exempel massage, är att blanda 3–5 droppar ren eterisk olja med 1 matsked vegetabilisk olja.

Rosen har antibakteriell, antiseptisk, lugnande och läkande egenskaper. Den innehåller bland annat eteriska oljor, garvämnen, lipider, vax och harts. 

Det är också lätt att göra sitt eget Rosenvatten. Även så här års.

Köp en bukett röda rosor i blomsterhandeln. De ska dofta mycket! (Om du har tur kan du hitta i matbutiken, men kolla att de doftar).

Plocka alla kronblad av blommorna. Stjälk och gröna blad ska inte användas. Lägg bladen i en (väl rengjord) flaska eller burk med tättslutande lock. Häll 2 dl kokande vatten över kronbladen. Låt stå kallt i minst 12 timmar. Sila sen och häll på en ren glasflaska, gärna med sprayinsats.

Och du har ditt eget rosenvatten.

Tidigare locköppningar:

1 november – Citronmeliss

2 november – Mattram

Annons

2 reaktioner till “LOCK 3: Doftande rosor

  1. Tack Åsa! Rosor är jag urusel på att odla ( skogstomt med surjord) men gillar förstås. Kul idé att köpa och göra rosenvatten! Kram från Jill!

    Vänligen Jill Taube http://www.jilltaube.se Här finns DansSteget, Själ och Kropp och Jill Taubes Veranda Varmt, vänligen, vässat och dansigt välkomna!

    Gilla

    1. Vill du veta något tråkigt? Jag har förstått att det är en dum idé att köpa rosor i butik😢De är så besprutade att det är tveksamt att göra hudvårdsprodukter med dem. Så det blir att vänta till sommaren och odla egna. Eller flirta med någon granne med doftrosor.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.