LOCK 2: Mattram, när huvudet mår dåligt

Minns ni The Gräsänkling Blues? Helst med Cornelis Vreeswijk: ”Det är måndagsmorgon och mitt huvud känns så tungt…”

Jag kom osökt att tänka på den melodin när jag förberedde dagens locköppning. Fast jag hoppas förstås att era huvuden inte är tunga. Mitt är inte det.

Men ibland har jag huvudvärk. Och ibland migrän. Och då brukar jag använda min egenodlade mattram.

Så idag öppnar jag locket till burken med mattram; Tanacetum parthenium heter den på latin. På engelska heter växten Feverfew, feberflykt,  och i folkmedicin har den använt länge också för att få ner feber.

Mattram har, åtminstone genom historien, hjälp mot det mesta!  

Men om man tittar på användning idag så är det främst:

 • mot huvudvärk och migrän
 • som insektsdödande medel

Mattram är beskt! Men vilken medicin är god?

När jag känner att huvudvärk/migrän är på gång så brukar jag dricka 2–3 koppar te inom loppet av en timme. Eller ta 20 droppar tinktur i lite vatten, ett par gånger under en timme. Det räcker för mig. Men med det inte sagt att det fungerar så för andra.

Som alla växter så innehåller mattram en rad olika aktiva ämnen. Men de viktigaste är seskiterpena bitterämnen och eteriska oljor som har starkt kramplösande effekt.

Ett ämne som heter pyretrin har parasitdödande effekt.  Det ämnet finns i starkare doser i bland annat schampo mot fästingar och löss.  Och i växtskyddsmedel.

(Nu kommer en parentes; Mattram är en bra nektarvärd och jag gissar att bina älskar växten.  Så den som älskar bin ska gärna odla mattram. Men inte använda växtskyddsmedel med pyretriner; för de är giftiga för bina)

Mattram tycks ha hjälpt mot allt. Förr i tiden.  För nu ska ni få höra: Traditionellt har den använt för behandling av feber, migrän, reumatoid artrit, magont, tandvärk, insektsbett, infertilitet, menstruationsproblem, problem under förlossning, vid psoriasis, allergier, astma, tinnitus, yrsel, illamående och kräkningar. Mattram har också använts som abortmedel och insektsmedel.

I Sverige finns ett godkänt växtbaserat läkemedel med mattram. Det heter Glitinum. Det tas för att förebygga migränhuvudvärk, och tas alltså varje dag i förebyggande syfte. Den som är gravid eller ammar eller äter blodförtunnande läkemedel ska inte använda mattram.

Det finns ett stort intresse för Mattram (feverfew)  både som febernedsättare och till att förebygga migrän. 1978 kom en rapport som anses ”historisk” för modern användning av mattram. Det var en brittisk rapport om en kvinna som led av svår migrän sen 16 års ålder. Vid 68 års ålder började hon ta 3 mattramblad dagligen och efter tio månader upphörde hennes huvudvärk helt.

Artnamnet parthenium tros komma från grekiska parthenos som betyder jungfru. Och man anser att det syftade på att de gamla grekerna använde mattram som botemedel mot kvinnosjukdomar.  

Men det finns flera förslag till namnets ursprung.  För de sägs också att de forntida grekerna kallade örten för parthenium därför att den användes medicinskt för att rädda livet på någon som fallit från Parthenon, under dess konstruktion på 500-talet f kr.

Annons

5 reaktioner till “LOCK 2: Mattram, när huvudet mår dåligt

 1. Vilket otroligt bra initiativ! Tack så jättemycket för all kunskap du delar med dig av. Du får gärna slänga med info om eventuella biverkningar och om det är dåligt att kombinera med något annat läkemedel eller någon sjukdom. Om det är något du har uppgifter om dvs. Tack igen ❤️

  Gilla

  1. Tack själv för att du skriver en rad. Jag gillar att få kommentarer 🙂 Ja, det är viktigt att vara medveten om att många örter, liksom ”vanliga” läkemedel har biverkningar och att de inte kan kombineras hursomhelst. Därför brukar jag ”tjata” på alla som kombinerar sin medicin med örter att de absolut ska tala med sina läkare om det. Jag ska försöka ta med den viktigaste infon vid varje ört; som här när det gäller mattram att den inte ska användas av gravida, den som ammar eller den som äter blodförtunnande medicin.

   Gilla

 2. Oj, vilken ört, mattram! jag är imponerad! Och känner ett visst ”habegär”. Senast i fredags hade jag migrän. Så behändigt det skulle vara att ha en egen liten odling av mattram, för husbehov. Tack så mycket, Åsa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.