Jag går som katten kring het gröt…

Det är något märkligt med att skriva. För oss som tycker om att skriva. Kan det vara så att vi drar ut på förberedelserna? För att få längta en stund till efter själva formulerandet. Eller? Just nu är jag inne i stadiet då jag samlar mer information; trots att jag har alldeles tillräckligt.

Jag har ofta sagt att jag presterar bäst under press. Stress – press – prestation; ni vet. Det är är nog en sanning med modifikation. För egentligen är det nog mest ett beteende som handlar om att jag processar mina berättelser i huvudet under lång tid och sen behöver jag bara en tidspiska (deadline) för att snabbt värka fram dem.

Just nu går jag som katten runt het gröt, och ”smakar” lite här och där i utkanten på huvudstoryn. Jag rotar i husförhör, döböcker och den släktforskning som finns. Jag hittar anteckningar och historier från tidigare berättare. Om Josefina, Maja Carin, Augusta, Maria, Hulda och Jenny. Det är framförallt dem som jag ska berätta om. Mamma Inga-Britt ska få var med på ett hörn, liksom Bolla och Ruth.

Det är spännande också där i ”utkanten”. Även om underlagen är knapphändigare. Jag har precis funderat lite kring de två första kvinnorna som jag hittar i min släkts historia. Kanske går det att komma ännu lägre bak; men jag nöjer mig med att veta mina rötter tillbaka till slutet på 1600-talet. Och sätter ner foten en stund på 1718. Därav bilden på tavlan av Karl XII likfärd.

1718 skulle jag kunna placera två unga kvinnor i ett samtal på byvägen. Marita och Brita. De bodde på varsin sida om den smala vägen. Brita var 22 år och gift med Per Persson. Hon finns på min mammas sida i släktträdet. Marita var 25 år och gift med Per Ersson. Hon finns på min pappas sida i släktträdet.

Men jag tänker inte börja där utan jag har bestämt att min berättelse, som jag hoppas att släkten ska uppskatta, ska börja med två andra kvinnor. Jag tänker placera dem i ett samtal på byvägen. De bor på varsin sida om den smal vägen. Året är 1876. Då var Oscar II kung av Sverige och Norge. Kvinnorna är Maja Carin Carlsdotter och Josefina Andersdotter. Carlsdotter är 40 år och gift med Erik. Hon finns på min mammas sida i släktträdet. Andersdotter är 40 år och gift med Ansgarius. Hon finns på min pappas sida i släktträdet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.