Om farmor

Jag heter Åsa. Jag är farmor. Jag bor på landet. Men är det egentligen så spännande för andra att få veta?

Finns inget intressantare att säga? Kanske något om vad jag tycker och tänker?

Jag gillar det som är enkelt och äkta. Hellre sparsmakat än överflöd. Hellre tystnad än oavbrutet tjatter.  Jag vill förstå, jag vill påverka och jag vill känna mening i det jag gör. Annars latar jag mig hellre på soffan.

Naturen är mitt finrum och jag vill leva vaket i den. Med omtanke.

Jag är också en f d prestationsprinsessa, jagande bekräftelse och synlighet. Stress, press och prestation; det har jag levt med länge. Men jag blir allt bättre på att säga nej, nej, nej.

Tankarna i huvudet skenar inte längre vilt omkring. Numera är det nästan enkelt att få tyst på dem.

Med drygt 65 år på nacken borde jag känna mig själv bra vid det här laget. Och nog vet jag väl rätt hyfsat vem jag är. Men fortfarande överraskas jag ändå då och då av mig själv. Tack och lov.

För vem är jag egentligen, längst därinne? Vilka är mina livsregler, drivkrafter och värderingar. Varför är just jag som jag är? Vad har format mig? Vad hade hänt om jag gjort andra avgörande val i livet? Varför valde jag som jag gjorde?

Kunskap och visdom som jag mött under åren och lyckats fånga in börjar sortera sig självt och bli användbart för mig.  Jag tar tacksamt emot.

Sökandet efter mer mening och mer frihet att leva som jag vill förde mig för några år sen bort från journalist- och informatörsjobben. Jag blev också naturhälsopedagog, kostrådgivare, örtpedagog och mindfulness- och qigonginstruktör. Sambandet är starkt mellan alla de sysslorna; naturen, äkthet och ett större djup i livet.

Håller andligheten på att ta en plats i mitt liv? Är jag kanske en häxa på väg att blomma ut? (Å, så kul det skulle vara). Eller är jag en lat trädgårdsmästare? Eller kanske en bonde som förvaltar sin jord till kommande generationer?

För visst är det svårt att veta vem man är? Det är enklare att säga energifylld farmor och pigg pensionär. Men det räcker inte riktigt för mig:

Jag vill bli ännu friare; både i tankar och leverne. Jag vill hitta ända hem och doppa tårna i livets källa. Jag vill använda mer av den levnadsvisdom jag fått. Jag vill leva NU NU NU, och för det mesta strunta i gårdagen och i morgondagen.

Kanske sitta i ett eget litet häxhus vid skogsbrynet, med humle vid knutarna, salvia i taket och lavendel vid brevlådan. I långa samtal utan ytlighet.

Lika fri som jag var när jag föddes.

Vill du ha kontakt med mig så går det bra att mejla till rimboekeby@hotmail.com eller ringa eller sms:a till 070 – 363 13 70.

Eller varför inte skriva ett brev och skicka det till Gamla Ekebyvägen 65, 762 91 Rimbo. Och jag lovar att sätta en lavendelplanta för varje brev som kommer…

 

Annonser