LOCK 1: Citronmeliss mot oro och odör

Välkomna till premiär för LÄKEÖRTKALENDERN; 30 lock att öppna under novembers 30 dagar. Växterna presenteras med upp till 6 olika rubriker. Till kalenders första ört har jag valt en växt som hjälper både mot oro och ödör.  Och jag börjar, kanske lite oväntat,  med rubriken om ”onödigt vetande”. Men först:

Växten är citronmeliss. 

Jag tycker att det passar extra bra att skriva om citronmeliss den här helgen, då många går till kyrkogården och tänder ljus på sina käras gravar.

I andra tider, än coronatider, är allhelgonahelgen och den här söndagen en av kyrkornas mest välbesökta dagar. Det gav mig tanken att sätta citronmelissen  i en kyrkkvast/kryddkvast och lägga den bredvid min farmor Huldas bibel.

På min farmors tid, och både långt före och långt efter, gick folk i kyrkan mest varje söndag. Så var det bara; inget att fundera över. Predikan var lång och en och annan blev säkert sömning där i kyrkbänken. Och mycket troligt var också att en och annan kyrkobesökare inte luktade så angenämt.

Och det är där som kyrkkvasten kommer in!

Jag påstår inte att bruket var allmänt över hela landet och att kvinnorna gjorde så här under flera århundranden, men historikerna vet att åtminstone sen 1500-talet har kyrkkvastar använts och vanligtvis med sju blommor i.

När kvinnorna skulle gå till kyrkan gick de först ut i kryddgården och plockade sig en liten bukett med växter med både stark och god doft. I kjolfickan eller psalmboken hade de sin lilla bukett.  Om de kände sig sömniga under predikan eller om kyrkobesökaren bredvid inte luktade så angenämt så kunde de likt tjuren Ferdinand stoppa näsan i sin bukett.

Vilka var örterna? Jag kan tänka mig att man tog det som fanns till hands. Men de som vanligtvis nämns är renfana, åbrodd och malört (för de starka dofterna), citronmeliss och lavendel (för att de doftar gott) myntor av alla de slag (för att de är uppiggande). Andra jag läser mig till är salvia, åbrodd, liljor och rosor.

Hur är det då med citronmelissens medicinska egenskaper? För den luktar ju inte bara gott; den gör gott. Växten kallas också för Hjärtansfröjd,  eftersom den ansetts vara stärkande för hjärtat. Visst är det ett fint namn?

Tre olika typer av besvär brukar nämnas när vi pratar om citronmeliss. Den används:

  1. vid oro, nervositet, tillfällig hjärtklappning och lättare ångest. Och vid sömnsvårigheter.
  2. vid kramp i glatt muskulatur i mage och tarm (uppblåshet och gaser) Den lindrar också vid mensvärk.
  3. mot herpesblåsor. Recept under rubriken Recept & Tips

Det är framförallt citronmelissens eteriska oljor som gör nytta vid olika besvär som ger oro eller kramper.

När det gäller herpes så är det eterisk olja tillsammans med garvämnen och kaffesyra som har en virusdödande verkan.

(De eteriska oljorna är flyktiga och har lite oljeliknande konsistens, men de är inte släkt med de fetter som vi nog vanligtvis tänker på när vi hör ordet olja).

Citronmeliss har traditionellt använt mot mental stress och för att göra det lättare att somna.  Den har också använts muskelavslappnande; kanske just vid kramp i magen?

Den moderna forskningen är intresserad av växten både som hjälp vid insomningsbesvär, vid gaser och herpesinfektioner.

I Sverige finns ett godkänt läkemedel med citronmeliss, vänderot och humle. Att använda vid lindrig oro och mot tillfälliga insomningsbesvär.

Behandla herpesvårtor

Gör en infusion och skölj munnen flera gånger om dagen, eller badda i underlivet vid behov. Infusion görs på samma sätt som ett örtte, men med större örtmängd och längre ”dragtid”.

Ta 2 msk torkad ört eller 4 msk hackad färsk ört till 2,5 dl kokande vatten. Häll vattnet över örten och låt dra i 15–20 minuter under lock. Sila.

En infusion kan förvaras i kylskåpet i ca 3 dygn om du vill göra en större sats. Förvara den då i en ren och steriliserad burk med lock.

En reaktion till “LOCK 1: Citronmeliss mot oro och odör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.