LOCK 4: Rosa canina

Nypon (Rosa canina) är en stor favorit hos mig, både att äta och att skriva om. Dessutom är det latinska namnet helt underbart 💕 Så naturligtvis måste nypon med i Läkeörtkalendern.

I burken under Lock 4 har jag en del av årets skörd. Och det bästa med nypon just nu? Jo, det är förstås att det fortfarande går att plocka nypon, åtminstone från Uppland och neråt.

Vid nedsatt immunförsvar, inflammationer, ledvärk och infektioner.

Mycket högt innehåll av C-vitamin, men också andra vitaminer och mineraler. Nypon innehåller också galaktolipider som visats sig kunna lindra smärta och stelhet vid artros.

Den klassiska användningen är förstås som nyponsoppa. Själv minns jag mammas hemgjorda; långt ifrån dagens färdigköpta. Nypon har tidigare varit en viktig c-vitaminkälla. I folkmedicin har nypon använts vid kraftlöshet och för att förebygga och lindra förkylning och influensa.

Det finns inget ”växtläkemedel” med nypon,  men däremot finns det många kosttillskott med nypon.

Det har blivit populärt med helnyponpulver, dvs att de nyttiga kärnorna också finns med i pulvret. Men de är stenhårda; så det krävs både en bra kvarn och tålamod om man tillverkar pulvret hemma i köket. Jag har hittat OBH Nordic lilla elektriska kaffekvarn för ca 250:-. Den fungerar bra.

(Och nej; jag är inte sponsrad av kvarntillverkaren. Jag ogillar starkt den typen av marknadsföring i bloggar och på Instagram. Antagligen min gamla ”journalist-gen” som sparkar bakut för sånt. När jag berömmer något så gör jag det alltid utan att få betalt för det.)

Annons

2 reaktioner till “LOCK 4: Rosa canina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.