LOCK 5: Kvinnornas egen ört

Under medeltiden hade salvia (Salvia officinalis) rykte om sig som ett medel som förbättrar minnet! Numera vet vi att de ryktet är alldeles sant. Forskning pågår, kan man lugnt säga. Men det är nog ändå salvians förmåga att hjälpa i klimakteriet som hittills gjort den mest känd.


Hjälper vid vallningar och svettningar i klimakteriet, men också vid riklig arm- och handsvett. Den kan också hjälpa vid halsont och inflammerat tandkött och munsår. Och lindra mindre hudinflammationer.

Salvia innehåller eterisk olja som har en hämmande effekt på kroppen svettkörtlar. Och även på saliv- och bröstkörtlar. Den innehåller också fytohormoner ( växternas östrogen) som kan ge bra effekt vid klimakteriebesvär. Den hämmar också både bakterier och virus.  

I en modern engelsk örtabok läser jag att det är svårt att torka salvia och få den välsmakande. Författaren skriver att salvia kan ändra arom helt och bli fruktansvärt illasmakande om den hanteras fel. Jag blev nyfiken och provade; stämmer det? Nej, jag tyckte båda var rätt goda. Och ändå är jag ingen salviafantast.

Möjligtvis var smaken på den färska salvian lite mjukare och rundare. Och ett tips till den som vill använda salvia under vintern kan ju vara att inte köpa torkad salvia, utan färsk i matbutiken.

Får du dåligt gehör hos den du älskar? Då kan det vara läge att prova medeltida kärleksmagi. Hur du gör? Jo; stick tre hål i ett salviablad och dra sedan genom hålen ett av dina egna hårstrån tillsammans med ett hårstrå från den man du åtrår. Gräv därefter ner bladet med hårstråna under hans dörrtröskel. Han kommer att älska dig evinnerligen.

(Jag ser fram emot rapport från alla som provar det rådet.)

Annons

2 reaktioner till “LOCK 5: Kvinnornas egen ört

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.