Gymtränar utan att bli svettig

Smuttar på dagens fjärde kopp örtte. Medveten om att det är en kopp för mycket. Men tänker att det inte spelar någon större roll om det bara sker ibland. Jag börjar tycka om det jag dricker; nässla, björk, åkerfräken och älggräs.

Dagens träning med Artrosgruppen i Norrtälje gick bra. Det jag känner tydligast är att balansen blivit lite bättre och att jag belastar benen jämnare än tidigare. Jag har till och med kunnat lägga på några kilon i vissa maskiner. Men fortfarande blir smärtan väl stark för att lägga på mer. Så svettig har jag ännu inte blivit av gym-träningen.

Jag tycker att det låter lite udda att säga ; ”jag tränar på gym. Men jag tar inte i så mycket. Jag blir inte ens svettig”.

Den dag som jag duschar efter träningen ska jag köpa bubbel.

Vädret var vårljuvligt nu på eftermiddagen så det blev en lång promenad med hunden. Jag passade också på att plocka mer nässlor, medan Frasse latade sig i gröngräset.

Nässlorna får ligga på tork i min ateljé. Känslan av att breda ut dem på nätgallret, som vilar på ett modernt bord och en gammal symaskin, blir lite speciellt. Symaskinen ägdes av min ”skyddsängel” och mammas faster Ruth. De är också Ruth som sydde de små förklädena, som hänger där bakom, till mig när jag var liten och Ruth som knutit väggryan med prinsessan.

RuthJag tror att Ruth, när hon var ung i början på 1900-talet, också plockade nässlor. Åt som soppa och stuvning på sommaren. Torkade örten som då används både vid skörbjugg, lungsot, hosta och skallighet.

Jag tänker också på att hon levde på den tiden då Spanska sjukan svepte över världen, åren 1918 – 1920. Drygt 500 miljoner människor smittades, 21 miljoner dog. Fattar ni? 21 miljoner dog. Hade spanska sjukan bara kommit drygt ett decennium senare kunde dödstalet varit en bråkdel. Då fanns sulfa.

Så nog ska vi vara tacksamma för att det finns potenta läkemedel idag. Men kanske använder vi en del av dem alldeles för mycket. Som symtomlindring. Istället för att ta redan på grundorsaken och göra något åt den istället.

Annons

2 reaktioner till “Gymtränar utan att bli svettig

 1. Tror jag förstår precis vad du menar när du skriver om att svettas på gymmet.

  Efter många års inaktivitet så kan jag nu träna på ett sådant sätt att jag svettas ordentligt – och jag älskar det.
  Lägger märke till att många äldre tränar på ett helt annat sätt och aldrig blir svettiga på sina träningspass (och det har ju alldeles säkert sin förklaring).
  Däremot verkar de gilla det sociala samspelet väldigt mycket – och det är nog så viktigt.
  Men inte just för mig…
  Jag vill fokusera på rörelserna (så jag inte missar kroppens signaler) och träna så hårt jag bara vågar.

  Gilla

  1. Så härligt det låter. Tänk om man kunde bli som du om något år eller två.
   Ja, troligen har de äldre du träffat på träningen ont någonstans och därmed svårt för att ta i. Eller också är de som jag var tidigare; en latmask som försökte komma undan på lättaste sättet.

   Jag gillar det sociala i träningen. Att göra tillsammans. Precis som jag älskar att äta tillsammans, länge.

   Jag tänker på det sista du skriver om att ”fokusera på rörelserna”. Jag var på vattengympa imorse. Första gången på flera år. Kul. Men jag var lite försiktig pga knäna. Och plötsligt upptäckte jag att artros-gym-instruktörens mantra ”kontroll & kvalitet” klingade i mina öron, trots att hon inte var med. Jag tror att det för min kropp blev ett väl avvägt och bra pass tack vare det.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.