Är jag en vanlig eller ovanlig tant?

Tant? Obeservant.
När blir en kvinna tant?
När blev jag tant?
Efter 60?

Och vari ligger skillnaden i tant och gammal tant?
Eller vanlig tant och ovanlig tant?

Det har tagit en stund.
Att förlika sig med tanken att jag är tant.
Det räcker nog inte med acceptans…

Jag börjar hitta glädjen. I att vara tant.

Acceptans ersätts av glädje och längtan.
Längtan efter mera.
Insikten att det inte redan går utför.

Och kanske är det just den insikten som är hemligheten.

img_4704När jag var 24, som på bilden här bredvid, låg stora delar av livet framför mig. Jag bestämde mig redan då att jag aldrig skulle säga ungefär som Stig Johansson skriver i sin korta dikt ”Förlusten”:

”Alla dess dagar som kom och gick,
inte visste jag att det var livet”.

 

Jag blev nog lite loj där ett tag. Inte så att jag förlorade glädjen och längtan. Men lågan brann inte lika starkt. Kanske var det tanten i mig som trasslade till det? Jag har inte varit riktigt bekväm med begreppet.

För vad är en tant? Är det ironiskt och lite nedsättande att själv kalla sig för tant? Hur använder tanter och icke-tanter uttrycket?

Den_Svenska_Tanten_(Arwin,_2005)När jag läser konstnären Susanna Arwins definition av tant så vill jag däremot gärna vara tant. Det är hon som gjort den häftiga tantskulpturen. Susanna  säger:

”Att vara ”tant” har för mig inget att göra med de yttre attributen.

Det är ett tillstånd där de inre kvaliteterna såsom – trygghet, fundamental enkelhet, rättframhet, civilkurage, fötterna på jorden, och en okonstlad ”vanlighet” som är grunden.

Man kan säga att när man är tant, är man så vanlig att man blir ovanlig…”

 

 

8 reaktioner till “Är jag en vanlig eller ovanlig tant?

  1. Jag har förstås inte en aning om hur det är att vara tant. Men dina ord är alltid välkomna. Tillståndet, som du refererar till, må förhoppningsvis också gällar gubbar…

    Gillad av 1 person

  2. Jag kallar mig gärna själv för gubbe och för pensionär, har inget emot att andra kallar mig det heller. Jag gillar mitt liv och min ålder (63 nästa vecka) just nu, jag tar hand om mig själv och min kropp på ett helt annat sätt än under yrkeslivet. Nu finns det inga måsten längre och man behöver inte hävda sig yrkesmässigt eller på något konstigt manligt sätt.

    Gillad av 1 person

  3. Jag minns så väl när jag under min skolgång skrev en uppsats där jag i en mening fick två röda pennsträck under ordet tanter. I marginalen hade lärarinnan gjort en anteckning att jag abdolut måste byta ord till damer. (Jag tror att jag beskrev två rara tanter på en parkbänk.). Trotsig mot överheten och en aning opposionell som jag alltid varit började jag eftet den episoden använde ordet tant rätt ofta i tal och skrift. Jag har även en blogg som heter Varning för Tant Annica . Kanske jag skulle börja göra inlägg där. Jag gillar att vara en modern tant. Ibland klädd med hatt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.