Ulltröjan gör mig glad

RENSA & RÖJA; del 2

Jag har kläder som jag älskar. Som ulltröjan som jag hade på mig när jag jobbade i örtagården idag. Och så har jag en hel del kläder som jag inte känner särskilt mycket för och som mest hänger där i garderoben eller ligger ostrukna i korgen med tvättat.

Varför har jag en massa kläder som jag bara ”halvgillar”? Varför har jag inte bara kläder som jag verkligen gillar? Kläder som är jag! Nog tål det att fundera över en stund.

Jag läser en artikel om att stil och själ hör ihop. Det känns som att det stämmer. Det svåra är kanske att veta vilken stil man har och gillar. Men nä, det är nog inte så svårt. Egentligen.

M-magasins tidning ORDNING & REDA har fört in mig på rensa-och-röja-spåret. Finns det någon anledning att acceptera halvdant eller ganska okej? Nä.

Och en artikel i dagen NT styrde mina tankar till just kläderna. Och min älskade ulltröja.

Artikeln handlar om Annkristin Hult i Söderbykarl. Hon jobbar som nationell utvecklare av ullnäringen och tycker att vi svenskar är alldeles för dåliga på att se ullen som en resurs. Och det är lätt att hålla med när jag läser att det produceras ca 1200 ton ull per år. 800 ton kastas, grävs ner eller eldas upp. Det är ju helt galet!

Ull är kvalitet. Ull är hållbart. Ull är varmt. Ull är närproducerat. Ull & får är Sverige. Det är nästan så att ull hör ihop med den svenska folksjälen; eller är jag ute och cyklar när jag säger så? Mina förfäder värmde sig i ull. Jag gör också det. Jo, jag tror bestämt att ull stämmer åtminstone med min själ.

-Ull kliar. Ull är stickigt, säger reportern i NT-reportaget.

Annkristin H skakade på huvudet och svarade att ”merinoull är mjuk och sticks inte. Prova får du se”.

Jag tycker också att ull kliar lite. Runt halsen. Men det är ju bara att välja en tröja UTAN polo eller krage. Inte behöver det vara merinoull; det går så bra med ull från ett vanligt svenskt köttfår. Och att ha en skjorta under! Då kliar det inte ett dugg.

Jag tror att jag bör skaffa mig en ulltröja till. De är perfekta så här på hösten. Och blir det lite kallt så räcker det med en väst över. Det dröjer länge innan en skön ulltröja behöver jacka över sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.