Bråttom att bli frisk?

-Jag har problem med ”ditt eller datt”, säger vännen. Och vill i nästa sekund ha tips på en ört som tar bort problemet. Snabbt!

-Berätta mer, säger jag. Hur känns problemet? Har du några andra besvär? Hur länge har du haft problemet? Vad tror du själv att det kan bero på?

– Finns det något som jag kan plocka?

-Ja, det finns säkert något som du kan plocka. Men först måste vi nog lista ut vad det är som orsakar problemet…

Att börja där – att finna orsaken – och sen också behandla för att få bort orsaken, inte symtomen, känns viktigt för mig.

Och egentligen tror jag att det är så som de flesta människor vill ha det.

Kanske skulle det också vara så; om vi inte hade så förbaskat bråttom hela tiden.

Lite generellt går att säga att har du haft ett problem i 5 år så får du nog räkna med 5 månader om du vill stödja de organ i kroppen som har till uppgift att ta itu med just det problemet. Det kan till exempel vara lever och njurar om du har artros och ledproblem. Som jag har.

Örter, som du plockar i naturen eller köper i hälsokosten, är fantastiska verktyg. Men de har inte lika bråttom som medicinen du köper på apoteket. De är inte alls lika kraftfulla. Inte lika starka och koncentrerade. Men oftast hjälper, stödjer och går de till botten med problemet – om du ger dem tid.

Har du bråttom? Inte så intresserad av helhetshälsa utan nöjer dig med att få bort symtomen. Då är nog apoteket produkter ditt självklara val.

Jag får en tanke till. Jag skulle aldrig i livet vilja vara utan apoteken och de läkemedel som finns där. Aldrig i livet!

Men ibland kanske det finns andra och bättre sätt att ta hand om sin hälsa.

Om man inte har för bråttom 😉

Annons

6 reaktioner till “Bråttom att bli frisk?

  1. Hej igen Mim, och också eKorren.

   Lever och njurar är fantastiska utrensningsorgan som har ett tufft jobb med att förse kroppen med syre och näring och transportera bort föroreningar. Genom att stödja kroppen med örter som stimulerar njurarna, levern och cirkulationen så kan jag hjälpa dem lite i det jobbet. Det är de som fortfarande ska göra jobbet…..
   Värktabletter och inflammationshämmande medel är vanliga lösningar vid artros. Jag måste också ta till sådana starkare medel ibland när det blir för illa. Men jag tror mer på att tålmodigt stödja kroppen med bra mat, rörelse och sömn OCH i kurer (inte jämt!) går in med stödjande örter. Men det handlar nästan lite grann om en livsstil; inget för den som har bråttom. Eftersom jag också har andra besvär som kan kopplas till njurar och lever, t ex högt blodtryck och migrän, känns det för min del väldigt bra att använda örter.
   Örter som stimulerar njurarna och som jag använder i mitt te är björk, nässla, gullris, maskros och rölleka. Den som INTE har högt blodtryck kan också ha i rosmarin (ökar cirkulationen) i sitt te. Jag gör inte det.
   Just nu smörjer jag också mina onda knän med Johannesörtsolja och vallörtstinktur.

   Är ni intresserade av att veta mer så rekommenderar jag boken Gröna Apoteket av Marie-Louise Eklöf.

   Och glöm inte att dricka mycket vatten om du vill stödja njurarna.Vatten hjälper njurarna med borttransport av slaggprodukter.

   Gilla

  1. Hej,
   ledsen att jag inte hunnit svara dig. Jag har varit på kurs i några dagar och gjort ost. Helt slut när jag kommit hem på kvällarna. Men jag lovar. Svar är på gång.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.