Det går lika bra med sockerpiller!

”Ska jag ta glukosamin eller nyponpulver”, undrar patienten som har artros.

”Det finns inget vetenskapligt stöd för det, men du kan ju alltid testa”, säger doktorn. Som både tänker utanför den skolmedicinska boxen och håller sig därinne.

”Eller ska jag ta Alvedon (paracetamol)”, undrar patienten.

Då borde doktorn säga: ”Ja det kan du göra. Men det finns ett väldigt lite vetenskapligt stöd för det. Fungerar ungefär lika bra som placebo”.

Men det säger inte doktorn.

Patienten går förhoppningsvis nöjd från läkarbesöket. Doktorn skrev ut paracetamol. Och kanske också lite naproxen, att ta till ibland. Om det behövs.

Tro nu inte att jag här ”slår ett slag” för just glukosamin eller nyponpulver. De får bara tjäna som exempel. Jag skulle lika gärna ha kunnat skriva benbuljong, grönläppad mussla, älggräs eller gurkmeja.

Men jag tycker att det är märkligt att Paracetamol rekommenderas så ofta vid knä- och höftartros, trots att studier på senare år har visat att det är ineffektivt vid artros.

Jag tänker att det kan bero på att vi människor är så funtade att ett recept från doktorn fortfarande har status och att respekten för vita rocken sitter i sen vi var små. Och att doktorn åtminstone fått oss lite gladare. Eller?

Annons

2 reaktioner till “Det går lika bra med sockerpiller!

 1. Hej
  Jag testade diklofenak efter egenvårdskonceptet och det hjälpte inte. Möjligen en högre receptbelagd dos hade hjälpt. Men denna hjälp är ju i så fall tillfällig och då är ju naturpreparat att föredra. Träning verkar vara enda hållbara lindring och tålamod 😀
  Ha en fin dag

  Gilla

  1. Tack för din kommentar. Ja, träning är nog det viktigaste. Och för alltid; dag ut och dag in. Så det gäller att tankarna älskar träning. Försöker få mina tankar att tänka så. Det går sisådär. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.