Gör om; gör rätt

Jag har fått ett nytt mantra; KONTROLL och KVALITET. Man kan ju fundera lite över vad som hänt om jag tänkt så långt, långt tidigare. Om jag burit höbalar och vattendunkar rätt, istället för snabbt & slarvigt. Om jag mockat i stallet med omtanke inte bara om djuren utan också om egna kroppen. Stått i rätt position och med magstöd när jag hivat dyngan i kärran.

Troligen hade det dröjt längre innan besvären kommit. Men kommit hade de nog ändå gjort, arvet är påtagligt. Eller hade jag sluppit?

Jag kommer att tänka på MEDVETENHET.

Visst handlar det om medvetenhet och närvaro i stunden.
I allt vi gör.
Så ofta som möjligt. Helst nästan hela tiden.
Oavsett vad.
Medvetenheten om maten.
Medvetenheten om vilans värde.
Medvetenheten i rörelsen.
Medvetenheten om hur viktigt det är med god sömn.

Aha; hon har läst dr Chatterjee tänker ni när ni ser att jag radat upp ”hans” hälsonycklar. Ja, det stämmer. Jag gillar hans viktigaste budskap om att angripa orsaken och inte fokusera på att behandla symtom.

VILA. ÄTA. TRÄNA. SOVA.

Men det är ju inte för sent än; nu när polletten äntligen trillat ner. Jag startade om igår, med att lyfta och bära vattenkannorna mycket medvetet. Vem behöver hantlar när blommorna behöver gödselvatten!

img_5438

Chatterjees tankar kring träning är intressanta.  Han menar att den träningshysteri som råder nu har fått oss att se ”motion” som något som sker åtskilt från resten av vårt liv. Och att det är helt galet att tänka så.

-Vi gör det vid vissa tider på dagen och planerar in det på samma sätt som hushållsarbetet. Vi gör det i särskilda kläder. Ibland går vi till ett speciellt ställe som kräver en massa pengar av oss för att göra det – och när vi går därifrån tror vi att vår ”motion” nu är helt avklarad fram till nästa gång och att vi kan sluta tänka på den, skriver han.

Han vill att vi ska tänka att hela livet som ett potentiellt träningspass. Att vi måste sluta att bocka av uppgiften träning och börja tänka på att göra den till en del av vårt vardagsliv.

-Jag tycker faktiskt att vi borde sluta prata om träning över huvud taget och istället börja tänka på rörelse. Vi behöver helt enkelt röra på oss mer under dagen, hela dagen, varje dag. Vi behöver planera vårt liv kring rörelse, säger han.

Fysisk inaktivitet är en av de största orsakerna till för tidig död. Jag vet inte riktigt hur WHO räknar, men de påstår att fysisk inaktivitet svarar för 5 procent av alla dödsfall i världen. Det är en större hälsorisk att vara fysiskt inaktiv än att vara överviktig eller fet.

För min del är det nu dags för både rörelse, träning och motion. Det är torsdag och gymträning i Norrtälje.

Men först vill Frasse ha sin morgonpromenad. Vi kommer att bli blöta. Det regnar.

Hurra! DET REGNAR.

Annons

2 reaktioner till “Gör om; gör rätt

 1. Vila. Träna. Äta sova tar väldans mycket tid
  Synnerhet som jag har ont före under och efter träningen
  Ännu känner jag inte att jag får energi av träningen Gör du?
  Känner att träningen är ett nödvändigt ont
  som tar min dyrbara id då jag vill göra annat

  Gillad av 1 person

  1. Hej Mim. Har du funderat något kring hur du ska bete dig för att träningen ska känns bra, även om den gör ont? Finns det något du kan göra för att minska smärtan?
   Jag blir lite nyfiken på om du har någon som gjort ett LÄMPLIGT träningsupplägg för just dig. Har du det?
   Jag märker att ett träningsprogram gjort för mig och att få träna i grupp är lite ”sesam öppna dig”. Ändå var det lite trögt att komma iväg till dagens träning. Om den inte varit ”schemalagd” hade jag nog hoppat över den. Bra insikt för min del är att jag måste ha rutiner och struktur som hjälp.
   Jag har också känt att ”träningen tar min dyrbara tid”. Fast om jag nu rannsakar mig själv kan jag ju upptäcka att jag hänger vid datorn en massa tid, utan något annat syfte än förströelse.
   Om man tänker krasst; finns det något viktigare att använda sin dyrbara tid till än att ta hand om sin hälsa?
   Jag önskar så att du tar dig en funderare på HUR DU SKA GÖRA FÖR ATT UPPLEVA ATT TRÄNINGEN ÄR NÅGOT NÖDVÄNDIGT OCH VIKTIGT.
   Kan jag stötta dig på något sätt?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.