Dags att bojkotta matbutikernas julgaltar?

Extra vetegluten för fluffigheten. Och arom som får ersätta en del av dyr saffran. Nja… Vid lite eftertanke; tycker du att matvarubutikernas lussekatter känns särskilt lockande? 

Hur fluffiga de än är och hur mycket saffran det än doftar runt brödstället, så är det ju inte på riktigt. Det är faktiskt inte ens lussekatter, utan julgaltar om man tittar till lussebullar i olika historiska former.

Och till vetegluten och arom kan vi lägga en rad andra ingredienser som vi ”dödliga” inte skulle komma på tanken att stoppa i bullarna; ifall vi kommer på tanken att baka.

För vad sägs om palmolja, rapsolja, solrosolja, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, druvsocker, arom, böna, ärt, potatis, majsstärkelse, maltodextrin och mjölbehandlingsmedel. 

Min mamma hade smör, mjölk, jäst, saffran, socker, salt, ägg och vetemjöl i sina lussebullar. De få gånger jag bakat har jag använt hennes recept och dessutom petat i en fyllning; när man ändå håller på. Gärna mandelmassa.

Tror bestämt att jag ska baka lussekatter till lucia. Eller varför lussekatter? Det finns ju så många andra former att välja. De som mamma brukade baka kallas tydligen för ”gullvagn” och jag blir förtjust i att göra julbockar när jag ser figurerna här under. De kommer från tidningen 101 nya idéers hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.