Försöker jag förkorta mina barnbarns liv?

En kopp ICAs chokladdryck (eller O´boy) och två mackor med Nutella; och vips har ditt barnbarn fått i sig nästan hela sin maximala dagsranson socker innan klockan ens slagit nio.

I mitt köksskåp står ICAs chokladdryck. Jag har bjudit Holger och Milla på den någon gång.

Tack och lov har Nutella däremot aldrig kommit över min tröskel. Men jag vet att de gillar Nutella. Precis som de flesta andra ungar gör.

Chokladdryckens förpackningen utstrålar goda tankar och omtanke både om den som plockar chokladbönorna och de ungar som dricker den. Fair trade, ekologiskt, lagom sött.

Och sen det där hjärtat som signalerar att den här produkten ”gör gott”. Kanske till och med bra för hjärthälsan, precis som grönsaker?

Och det är ju choklad; det vet vi ju alla att choklad är nyttigt.

Pyttsan!

Här har jag verkligen sett mellan fingrarna. Jag har inte ens tänkt så långt som näsan räcker, utan ställt ett riktigt gift på hyllan i skafferiet.

Titta på innehållsdeklarationen.

80 procent av pulvret i burken är rent socker.

På förpackningen borde nog också stå: Detta pulver är en perfekt grogrund för fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdomar och andra åkommor.

Tänk att man aldrig kan slappna av nu för tiden… måste hela tiden vara på sin vakt.

Sorry Holger och Milla, jag kommer att slänga den här förpackningen i soppåsen nu. Det får bli en rågad tesked kakao, en struken tesked socker och två deciliter mjölk istället; mycket billigare, lika gott och halva mängden socker.

Sorry? Ja, varför ”sorry”. Det är ju precis tvärtom!

Nutella är också en riktig sockervärsting. Mer än hälften av innehåller är socker. Bara 13 procent är hasselnötter. Och den innehåller också palmolja.

Jag tror att just palmoljan kan få ungar att sluta äta Nutella och istället röra ihop en nötkräm på egen hand. För om det är något som barn tänker på nu för tiden så är det att vara rädd om miljön och den värdefulla regnskogen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.