Är du en ”nöjd-/smärt-styrd” bantare?

Hur mår din kropp när du väger för mycket? Min säger ifrån rätt ordentligt. Med mer värk i lederna, energibrist och ökad stresskänslighet.

Så det är rätt enkelt, åtminstone för mig, att gå ner de där kilona som gör kroppen lagom tung igen. För en tid går det sen som en dans att äta lagom och gott. Det är lätt att röra på sig mer.

Men så händer något. Inte över en natt, utan långsamt smygande; som en varm filt lindar sig lite för mycket av det goda och av bekvämligheten runt mig igen. Jag älskar god och nyttig mat, jag älskar ost och vin, jag älskar det söta/feta och salta, jag älskar att umgås kring mat. Du?

När ”smärtan” försvunnit är det lätt att återgå till sina gamla vanor. Fast kanske borde det istället vara dags att höja sitt medvetande om ett och annat. Kanske att fundera över hur ens eget belöningssystem fungerar? Ta hjälp av psykologin som tycks smartare än fysiologin vid vissa tillfällen?

Jag tänker också på vad Paulo Roberto sa och den slutsats jag drog häromdagen; det räcker inte med att vara likgiltig inför sin kropp – det är först när du älskar din kropp som det blir lätt att ta hand om den på bästa sätt.

Då tänker jag på dem som avskyr sin kropp eller har en kropp som vållar dem stor smärta.Jag förstår att det kan vara svårt att älska sin kropp om den är svårt sjuk eller om det ofta känns som att den inte alls vill vara med en… men alla vi andra; vi som bara förutsätter att den ska fungera perfekt, trots att vi missköter den. Hur tänker vi?

Och nog finns det rätt många i ”gränslandet” som skulle må så mycket bättre om de fick mer stöd till att växla om till en hälsosammare livsstil. 

Eller är det så att stödet finns därute? Bara att ta tag i.

Hur mycket stöd ska samhället erbjuda? Hur stort ansvar måste individen själv ta? Samhällskostnaderna för övervikt och fetma ligger idag på 70 miljarder per år. Vad är individens ansvar, vad är samhällets ansvar? 

Jag såg på ett inslag i Nyhetsmorgon häromdagen. Om du inte sett det tycker jag att du ska titta nu. En tvåbarnfamilj köper sötsaker för ca 20 000 kronor per år.  

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.