Är jag ”ute och cyklar”?

ang anbudet

Kan jag ha fel?  Finns det ingen bäring i min kritik av upphandlingen av Rimbo skola och Kulturscen? Ja, så är det, påstår Norrtälje kommuns kommunikationschef Lindberger i dagens NT.

Han kan ha rätt. Jag tror att han har fel, men som skrivet; han kan ha rätt.

Jag tänker på hans jobb, ja det är en parentes, men jag kan inte låta bli att tänka på det: Jag har haft motsvarande jobb på ett stort svenskt statligt företag. Och gudarna ska veta att det ibland inte är någon lätt roll, särskilt inte om man blir inkastad när bollen är ordentligt i rullning och man inte ha fått tid till ”uppvärmning”.

Redan i förra veckan fick jag en hint om att Falkadministrationen (nej, det är inte mitt uttryck; men visst är det bra) skulle säga att Credentias bud är olämpligt.

– Det är ett anbud som vida överstiger budgeten, antydde en politiker till mig.

Va? Men lämnade inte Credentia ett anbud som är exakt det kommunen frågade efter. Kanske till och med lite mindre i vinst än vad man borde förväntat sig.

Jag tror att det kan vara så att många tror att Credentias anbud var 145 miljoner. Men så var det inte.

145 är ju långt ifrån det belopp man sa sig var villiga att bygga skola och kulturscen för, dvs max 119 miljoner.

Det är som sagt möjligt att tjänstemän/styrande politiker har något ess i rockärmen. Jag hoppas i så fall att jag snart få veta vad det är.

-Anbudet är inte lämpligt, säger upphandlingschefen. Ulrika Falk lovade i fredags att upphandlingschefen skulle svara på mina frågor. Jag skickade min fråga med vändande mejl:

Credentia lämnade ett anbud helt i enlighet med kommunens förfrågan. 
Vad i deras anbud är inte lämpligt ur ett ekonomiskt perspektiv?

Kanske får jag svar idag?

Det talas mycket om LOU, Lagen om offentlig upphandling. Det flesta vet väl ungefär vad den handlar om. Men jag vill ändå upprepa dess syfte; för det är viktigt.

Den lagen finns för att skydda våra skattepengar, se till att de konkurrensmöjligheter som finns utnyttjas och se till att upphandlingen genomförs affärsmässigt.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.