Från övervakningskameran: God morgon världen

IMG_9780

Det här är Abbe med mor Madicken. Abbe föddes, något överraskande, igår natt och är årets fjärde och sista kalv här på gården.

När våra kor kalvar vill vi gärna vara med. För att hjälpa till ifall något går snett. Övervakningskameror är till god hjälp och det har varit skönt att ligga kvar i sängen och bara kika på mobilen vid tider som 01 och 03.

När ko när 3, Lilla Stjärna heter hon, födde fram Blixten häromsistens var vi dock rejält trötta på övervakning. Lilla Stjärna ”flaggade” på alla tänkbara sätt att födseln var nära förestående, men natt efter natt efter natt efter natt turades familjen om att titta på mobilen. Till sist kom han förstås, men ack så många nätter vi förstörde vår sömn.

För någon vecka sen började vi se tecken på att det var dags för Madicken. Men den här gången hade vi mer is i magen och tänkte verkligen inte placera henne i kalvningsboxen för tidigt. Häromdagen gissade vi på att det nog skulle ta någon vecka till innan årets fjärde kalv skulle komma.

Men tji fick vi.

Igår morse när jag tittade till korna var det något som inte stämde. Vid foderhäcken utanför ligghallen står Blixten och mumsar ensilage. Inne i ligghallen ligger tre kalvar på rad längs ena långväggen. Tre?

1+3 blir….. 4.

Nä, men… ! Jo då; Abbe hade anlänt i skydd av mörkret.

Övervakningskameror kan användas till annat än övervakning. Nyfikna kan också se vad som hände; i efterhand.

Men tji fick vi. Madicken lämnade ligghallen och kalvade utanför, dit ingen kamera når.

Men vid 03.20-tiden är det full fart på kalven. För då stormar han på ännu ostadiga ben in i ligghallen med mamma i släptåg. Och vid långväggen till vänster kan tre nyväckta småttingar spärra upp ögonen lite extra; här kommer deras morgontidige polare.

 

Annons

En reaktion till “Från övervakningskameran: God morgon världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.