Vad är äkta lyx?

79EF9116-D1F5-4C50-8CCE-D3CD64D02849.jpeg

Funderar på definitionen av lyx. Vad är lyx egentligen? Något dyrt? Något onödigt?

Är det något som är det bästa av någonting? Är det något som får en att hamna i TV-programmet Lyxfällan?

Synonymordboken föreslår det här: överflöd, prakt, yppighet, ståt, prål, glitter, flärd, grannlåt, överdriven bekvämlighet, något onödigt, slöseri, överdåd, extravagans, vräkighet….

En sak känns dock väldigt klar. Nog har vi olika definitioner.

För egen del känner jag att det finns starka samband mellan till exempel lyx och enkelhet, mellan lyx och ärlighet, och mellan lyx och kvalitet.

Den enkla lyxen
Avskalat, ”rent” och enkelt skänker lugn. Lugn är lyx för mig. I går var jag med ”En dag för kvinnan” i Rimbo kyrkas församlingshem. Elisabeth Irlander, massageterapeut och yogalärare arrangerade. Kyrkan hade inget med dagen att göra; det var bara lokalen som Elisabeth hyrt. ”Kyrkan” kan ibland, för mig, betyda ganska tunga energier. Men denna kyrkans församlinshem med ljusa väggar,  stora höga fönster och högt i tak fick energin i rummet att kännas krispigt fräsch. Jag har lite svårt för tunga, ofta mörka yogalokaler. Det här var precis tvärtom. Ljus harmoni. (Att jag sen inte är någon större yogafantast är en annan historia).

Ärlighet ger trygghet
Ärlighet. Det är nog den egenskap som jag uppskattar allra mest hos mina närmaste. Jag tror att jag sen småbarnsben förstått värdet i att inte ljuga. I grunden handlar det förstås om tillit och att känna sig trygg. Det är en lyx som alla borde få ha; att känna sig trygga i sina ”rum” och bland sina vänner.

Kvalitet kostar
Jag tycker om det som är vackert och enkelt. Och att inte ha så mycket prylar. Men vill gärna att de prylar jag har är hållbara och värda att behålla länge. Slit och släng, nej tack. Hållbart hör ihop med kvalitet. Ofta kostar kvalitet. I alla fall vid inköpet. Men utslaget på tiden? Det ljusa lammskinnet på bilden är nytt. Det kostade 2 500 kr. De två andras skinnen har ca 15 år på nacken. Häromdagen tvättade jag dem. De ser nästan ut som nya igen. Vi har dem på vår ”kökssoffa”, sitter på dem flera gånger varje dag. år ut och år in. Ett skinn för 2 500 kr utslaget på 15 år blir….. 0,46 öre om dagen.

 

Annons

3 reaktioner till “Vad är äkta lyx?

  1. Wow, vilken kvinna du bjöd på i filmsnutten. Ibland är de som lever ett sådant eremitliv ruskigt skitiga och omgivna av skräp, men inte hon. Allt var skinande rent: hon själv; hennes gård; hennes djur; hennes dass. Jag imponeras av människor som hon även om jag inte skulle klara av ett sådant liv själv. Jag uppskattar ensamhet men behöver också samtal.
    Vad är lyx? Det är en knepig fråga. För mig känns det materiellt lyxigt att jag så här i slutet av mitt arbetsliv har råd att unna mig resor, middagar på restaurang, bra boende och en bra bil. En annan typ av lyx är att ha fantastiska vänner (några från förskoleåren) som jag vet finns där för mig (och jag för dem) – och doften och känslan av att smörja in armarna med Nuxe olja (nej, jag får inget betalt för att säga det, jag är bara helt beroende av den doften!). Jag gillar dina reflekterande texter för de får mig att tänka efter. Gillar också ditt nya ord ”småbarnsben” 💛

    Gillad av 1 person

    1. Tack. Jag känner igen mig i mycket som du skriver. Och jag tycker det känns lite lyxigt att i ”vuxen” ålder ha fått kontakt med en del hästkompisar från tidiga tonåren. ❤

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.