Efterlysning: En ”vuxen” storhäst-ryttare

726863E0-1BFA-4EEA-A305-1A5700DC261E

Det finns en tolkning av ordet vuxen som jag är mycket förtjust i. Senast som jag tänkte på uttrycket var när jag hörde om en mamma vars son just blivit färdig lärare. Det fanns en oro hos mamman för hur den unge sonen skulle klara en stojig klass. – Ingen fara, mamma, sa sonen: ”Jag beter mig vuxet.”

Den är en sådan person – en ”vuxen” och nyfiken ryttare som jag söker till min Prinsessa.

Vad då vuxen? Jo, någon som är god, klok, som vill väl, som inte har för bråttom, som är lyhörd och samarbetsvillig, ödmjuk och bestämd, målinriktad och tänker långsiktigt….

När jag tänker efter så låter det som en sammanfattning av alla de egenskaper som finns i vårt prefrontala cortex, där uppe i hjärna. Det området som fungerar lysande när vi är lugna och har lagom bråttom, och som hjälper oss att vara kreativa. Men som kan slå helt slint när vi är stressade. (Säger du ibland: ”Nu är det så körigt att jag inte kan tänka klart…”?, då har prefrontala cortex lagt av och det är reptilhjärnan som härjar).

Åter till Prinsessa. Och kära storhästryttare; fortsätt läsa nu!

Prinsessa är en islandshäst, en rätt stor islandshäst. 143 cm i mankhöjd. Och det är bra när man önskar henne en storhästryttare.

Eftersom jag är en person som gärna ”drömmer” så vill jag tro att den person jag nu beskriver också finns i verkligheten. Men var är hon?

Jag tror att Prinsessas kommande ägare är en kvinna i 40-60-årsåldern. Hon/du har ridit länge och tycker både om att träna dressyr på banan och att rida långa träningsrundor utomhus.

Förmodligen har hon/du sedan länge en eller två egna hästar, kanske hästar som börjar bli lite till åren. Hon/Du funderar hit och dit på att skaffa ytterligare en häst, en yngre att själv växa en bit till tillsammans med. En gång till. En häst som  bjuder nya erfarenheter, upplevelser och utmaningar. Troligen tänker hon/du inte alls islandshäst, utan halvblod eller något annat.

Det är där jag skulle vilja säga STOPP!

Kanske skulle Prinsessa, ”trots” att hon är islandshäst vara den rätta hästen. Det där ”trots” är jag dessutom rätt säker på att hon/du snabbt kommer att lämna. Ett möte  och det kan säga klick. Duktiga och utvecklingsbara islandshästar är häftigt och väldigt långt ifrån ”lovikavantar på led”, ifall du nu skulle ha den tanken ;-).

När jag senast bad Marica (Prinsessas tränare) att säga något som är speciellt med Prinsessa så sa hon ungefär så här: ”Det är en glad häst som är väldigt positiv till att jobba. Man vill inte sluta jobba henne, även om det kan vara svårt först. Och hon vill också fortsätta, hon tycker att det är roligt att jobba”.

Prinsessas ryttare får storhästkänsla i både galoppen och traven, där hon bär sig på små volter. Lätt i handen. Tölten fungerar bra, men behöver vidareutbildas. Hon kan de enklare skolorna. Medelvilja. Trafiksäker.

Prinsessa är snäll att rida ut på både ensam och i grupp. Hon behöver en lugn och bestämd ryttare, då hon i början utav träningen kunde ifrågasätta att gå bort ifrån stallet. Det är helt borta nu, men det kan vara bra att veta. Och därför tror vi inte heller att Prinsessa är en mamma-dotter-häst ( dvs en häst som fungerar både för islandshästintresserad mamma som ridit några år på ridskola och hennes 12-13-åriga dotter).

Prinsessa är enkel att hantera, både på box och lösdrift. Kommer fram till en i hagen då hon ska hämtas. Hon passar utan tvekan både till den som vill ha en trevlig ridhäst att träna och också för den som vill tävla.  Hon har också en stam som gör henne lämplig i avel.

 

 

Lite mer fakta:
Prinsessa från Rimbo-Ekeby
Blup 113
e: Sóldan frá Hvitanesi (8.32)
u: Ronja från Rimbo- Ekeby (8.11)
143 cm i mankhöjd och viktbärande.
Född 2009. Fyrgångare med bra gångarter.
Prins 65 000:- Moms ingår i priset. Står på försäljning hos GRIM Islandshästar i Norrtälje.
Kontakt Marica Westerholm 073 949 2335.  Eller slå en signal till mig (Åsa) på 070 363 13 70

Jag har (med viss möda) lyckats få in en videosnutt här. Flera finns förstås. Förhoppningsvis enklare att skicka med messenger än att lägga in här. Men här kommer i alla fall ett litet smakprov.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.