Men hallå, Viktväktarna…

fundryck

Viktväktarna hör, enligt min mening, till en av de sundare dieterna. Där finns inga förbud, allt är okej att äta. Men förstås i ”lagom” mängd.

Under några veckor på våren år 2001, gick jag ner sisådär 10 kg med ”viktväktarrecept”. Jag minns inte så mycket av den bantningen mer än att jag fortfarande har ett recept på laxburgare bland mina favoritrecept.

Nu när jag blivit en hängiven ”medveten-ätare” blir jag återigen intresserad av hur andra jobbar för att hjälpa människor att få och BEHÅLLA en hälsosam vikt.

Och nu till det jag inte begriper. Viktväktarna räknar ”sp” som står för SmartPoints. 2001 räknade jag points; det minns jag. Men var de SMARTA redan då?

Och hur smarta är de nu?

Definitionen på SmartPoints är: Livsmedel som har lågt SmartPointsvärde är de bästa och mest hälsosamma. De mättar bra och innehåller massor av nyttigheter. 

Mättar bra och innehåller massor med nyttigheter. Låter sunt.

När jag är inne i en viktväktargrupp på Facebook ser jag en efterlysning från en av medlemmarna:

”Det var någon som hade ett bra recept på gelegodis 0 sp.”

0 SmartPoints. Det är bra!

Spännande. Ett hälsosamt gelegodis som innehåller massor av nyttigheter 🙂

Jag kikar på receptet: Du blandar saft, bär och gelantinpulver.

Det låter väl sisådär NYTTIGT; men okej då….

Men sen kommer en riktig brasklapp. Jag citerar: ”För er Viktväktare: använder man Funlight så blir hela satsen 0 SP eller 0 PP”

Jag har för mig att Funlight är rena kemikaliebomben. Blir tvungen att googla och hittar den här beskrivnigen på Funlight Amazing grape:

Vatten, surhetsreglerande medel (E296 äppelsyra, E330 citronsyra), stabiliseringsmedel (E414 gummi arabicum, E415 xantangummi, E445 glycerolestrar av trähartser), sötningsmedel (E955 sukralos, E950 acesulfam-K), aromer, konserveringsmedel E202 kaliumsorbat, antioxidationsmedel E300 askorbinsyra och färgämne E150d sockerkulör via ammoniaksulfitprocessen.

0 sp!

Vad var det det stod. Jo: ”Livsmedel som har lågt SmartPointsvärde är de bästa och mest hälsosamma. De mättar bra och innehåller massor av nyttigheter. ”

Måste skicka en fråga till Viktväktarna: Inte har de väl tänkt sig att folk ska använda SmartPoins på det här sättet?

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.