Gror nya tankar hos dig?

IMG_4657Det blir ingen sill. Det blir inga ägg. Det blir ingen lax. Inte på vårt påskbord. Inte det här året.

Det blir påsk ändå!

Och naturligtvis kommer våra gäster på påskafton att få en, som jag hoppas, god måltid. Antagligen är det mitt starka behov av att vara fri och inte fångas av ”så-bör-man-göra”, denna gång kombinerat med lättja, som åter slagit till. Det känns bra. Och befriande.

Det är mycket som rör sig i mitt huvud nu. Det är både överraskande och glädjande att så många , så fort, gått med i Facebookgruppen ”Medvetna ätare”. Det känns mer och mer ansvarsfullt att ha dragit igång gruppen, som är ”öppen” därför att jag tycker vi måste prata mer om sinnets roll vid övervikt/fetma. Varför äter vi när vår kropp egentligen är mätt? Varför fungerar bantning inte på sikt?

Jag hoppas att medlemmarna i Medvetna ätare redan nu har egenvänliga och spirande tankar som gror i deras huvuden. Ägget med krasse i skallen blev en väldigt fin symbol för den tanken. Holger, ett av mina barnbarn, har gjort ägget.

Idag är det långfredag och de som är i min ålder minns säkert hur det var på 50-och början på 60-talet. Det var dagen då TÅLAMODET verkligen prövades. En hel dag då man VAR TVUNGEN ATT GÖRA INGENTING. Årets tråkigaste och långsammaste dag.

Inte heller som vuxen är tålamod en av mina starkaste grenar. Jag kommer att tänka på det därför att tålamod är viktigt nu; för alla de i Medvetna ätare som tänker att mindful eating kan vara vägen till en hälsosam vikt och befrielsen från ett för stort negativt fokus på mat, äta och kroppen.

Mindfulness är en av grunderna i mindful eating. Ibland är jag lite väl optimist och tror att de flesta människor vet att mindfulness är träning i att vara närvarande i nuet. Ja, ”bara vara här och nu” tänker förstås många. Så det är inte det jag menar. Jag menar mer…

För varför vara närvarande i nuet och hur gör man? Och jag tänker: Om alla människor visste bara lite, lite mer än ”bara vara”; vad skulle det betyda? Kanske är det framförallt VARFÖR som är viktigt. Precis som i mindful eating som handlar mer om VARFÖR vi äter som vi gör och mindre om VAD vi äter.

Jo, det där med tålamod… den tråden tappade jag ju nyss. Så här är det:

Det finns tre viktiga delar i träningen att bli mer närvarande. De tre är avsikt, uppmärksamhet och attityd. Avsikten handlar om att vid varje träning först tänka efter vad intentionen med övningen eller meditationen är. Uppmärksamheten kan vi rikta inåt för att lyssna vad som pågår i våra tankar, känslor och kropp och dels utåt mot omgivningen.

Attityd handlar om HUR vi riktar uppmärksamheten och med vilka kvaliteter vi gör det. Sju olika attityder brukar lyftas fram i mindfulnessträning. De är:

  • inte döma
  • tålamod
  • en nybörjares sinne
  • tillit
  • inte sträva
  • acceptans
  • släppa taget

Och nu har jag nästan ”knutit ihop säcken” och är tillbaka vid TÅLAMOD.

Vi vill så gärna skynda fram fort. Speciellt när vi hittat något nytt som kan lösa de bekymmer vi har. Jag tror att det är många i Medvetna ätare som hoppas att mindful eating kan vara den positiva kraften som de söker.

Min önskan är stark att MÅ DE HA TÅLAMOD.

Mindfulness och mindful eating är inget quick-fix. Jag citerar en av mina favoriter, Ola Schenström, som i boken ”Mindfulness i vardagen” skriver:

”Risken är att vi otåligt driver oss själva och inte inser att många ting i tillvaron tar sin tid. Ett klassiskt exempel är pojken som vill att fjärilen ska komma ut sin puppa för att ”det är så roligt att ha en vacker fjäril” och därför börjar plocka itu puppan. Han förstår inte alls att fjärilen behöver tid för att utvecklas”.

Om du blir mer nyfiken på mindfulnessträning efter mina rader så har jag ett tips. Titta in på Mindfulnesscenters hemsida och beställ gratis måndagsråd, information och tillgång till korta övningar.

IMG_4666

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.