Medvetna ätare: Ny Facebookgrupp om vår relation till mat och ätande

IMG_1822”Jag vet hur man äter rätt – ändå gör jag fel!” Det gäller mig, Åsa. Och många andra. Känns det igen?

Kilona smög sig över mig tillsammans med tant-åren; och plötsligt stod jag där som en trevligt halvrund gumma, MEN med ont i höft och leder, trött och energilös. (Okej, jag överdrivet lite, men åt det hållet…)

Varför kan jag inte låta bli att ”ta en ostbit till”? Eller sluta vandra mellan skafferi och dator när arbetsuppgifterna drar ihop sig.  En ostbit, en näve nötter, en brödbit, finns någon hembakad kaka i frysen, några körsbärstomater, russin, en ostbit till…

För att göra en lång historia kort – stressätandet gav mig övervikt, men den är borta nu. Men nu då? Hur ska jag bära mig åt för att inte gå upp i vikt igen? Det är klart att disciplin och tvång fungerar ett tag. Och ju envisare jag är, desto längre håller jag ut.

Men det blir väldigt jobbigt i längden. Det blir liksom för mycket fokus på kost och motion ur en aspekt som mest handlar om regler och disciplin. Och jag som älskar mat och långa måltider med innerliga samtal. I sommar ska vår altan dessutom bli mer inbjudande och ombonad; så att jag kan bjuda oftare till goda måltider. Låter det oroväckande för kroppen? Nja, kanske inte!

Men det är precis som att det fattas något. Det krävs NÅGOT MER.

Sen något år tillbaka tror jag att jag börjat komma på vad som behövs, även om jag inte praktiserat det i någon större omfattning ännu. Jag tror att nyckeln finns i att bli mer medveten om hur jag äter och därmed kunna svara på rumpnissefrågan ””Voffor gör ho på detta viset?” och sen agera annorlunda.

Att ÄTA MEDVETET, mindful eating; kan det vara lösningen på mitt stressätande och alla andra typer av icke-hunger-ätande som ständigt pågår hos var och varannan människa?Av vana, av sociala skäl, för att trösta oss, för att fira, för att vi har tråkigt, för att…. Listan kan bli väldigt lång.

För ett år sen var vi några vänner som startade en studiecirkel kring boken ”Mindful eating” av Elin Borg. Den förde flera av oss ”några steg framåt”. Nu känns det som att det är dags ta tag i mindful-eating-tråden igen. För att slippa hamna i fortsatt kaloriräknande, fastedagar eller jojo-bantning. Och framför allt för att fortsätta ha en kropp som mår bra. För just nu älskar jag den verkligen; idag inte ont någonstans!

Jag tittar runt på Facebook för att hitta en grupp där folk samtalar och byter idéer kring sin relation till mat och ätande. För på Facebook diskuterar vi ju allt. Men inte hittade jag någon grupp med fokus på människors förhållande till mat/äta på en lite djupare nivå än dieter, menyer och recept.

Så jag startar en grupp. Välkommen att vara med om du vill samtala kring våra relationer till mat ur alla tänkbara aspekter.

Gruppen finns på adressen https://www.facebook.com/groups/medvetnaatare/ 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.