I år ska jag strunta i att ha läget under kontroll

IMG_4639Solen skiner. Det är 10 grader. Jorden vid ateljén och trädgårdsbacken bjuder in till vårbruk. Där ser förskräckligt ut just nu. Så gör det varje vår. Men när sommaren sen kommer brukar det ha rett ut sig. Även om resultatet är långt ifrån alla idéer jag sprutar ur mig i början av säsongen.

Men i år ska min trädgård verkligen få bli som ”gummornas trädgård”, långt ifrån kontroll och perfekthet. Helt bekymmerslös. Jag ska njuta av skönheten hos ogräset och sätta maskrosor i vas på bordet.

Det har liksom redan gått för långt. Så det blir bekvämast att träna ”acceptans” och njuta av nuet, istället för att krama kraften ur sig och plötsligt stå där och undra ”vart tog sommaren vägen”.

Min ögonoperation och därtill förbudet att hålla på med djur eller jord under läkningen har gjort att vårbruket inte kommit igång. Nu startar jag; men med nya insikter och enklare planer. Jag ska inte skynda, utan istället njuta när jag gör i ordning för årets odlingar, rensar trädgårdsbacken från lite ogräs och eklöv, planterar om alla pelargoner och gör i ordning vår altan till en ombonad plats för långa måltider.

IMG_4622

Altanen är definitivt vårens mest spännande projekt. Här har aldrig känts helt ombonat och mysigt. Väder och vind har styrt alldeles för mycket om vi sitter här eller inte. Men nu ska platsen bli ombonad och jag hoppas att vi ska kunna bjuda familj och vänner på många och långa middagar här under sommaren. Här ska bli vägg så att nordanvinden inte känns så kall. Och markis för att det ska kännas mer ombonat.

IMG_4633

Den upphöjda odlingsbädden där vi hade potatis förra sommaren ska i år få hysa grönsaker och jordgubbar. (Roffe får ta hand om potatisen i pallkragar på annan plats.) Igår förbättrade jag bädden med mängder av sump från kaffebryggarna på Roffes jobb, kodynga och hästdynga. Sen är det dags för ”ny” jord. I år inte i form av säckar från Granngården utan på lastbilsflak.

Rabarbern är på väg att titta upp. De ska få ”flätat” ris runt sig. Kvistarna står i vatten för att bli lite mer hanterbara.

Men nu ger jag mig ut. Letar upp krattan. Längtar. Ha en fin dag ni också.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.