Bakom kulisserna i min fjälloumifabrik ;-)

img_3707”Herregud Åsa, jag tror du kan allt”, skrev f d kollegan Margaretha på Facebook igår. Apropå att jag skulle göra Marie Mandelmanns fjälloumi.

Margareta har galet fel; jag har aldrig gjort ost tidigare, men jag är galet (igen, märker ni…) förtjust i att testa nya saker. Det är väl det som är meningen med livet; att uppleva så mycket som möjligt medan jag är här på jorden.

Följ med bakom kulisserna i min osttillverkning. Bakgrunden är att Marie M. väckte mitt intresse för att göra halloumi, i det Mandelmanns program som sändes för en dryg vecka sen. Helena på ICA här i Rimbo köpte hem löpe.

img_3609

Så nu finns det flaskor på delikatesshyllan, mellan grönpepparpaté och soltorkade tomater,  till er andra ( t ex Anette C.) som blir sugna på liknande matäventyr. Verkligen värt att testa. Men helst en helg. För det tar en stund…

Jag hade tänkt göra halloumi. Planerade att köpa vanlig mjölk av vännerna Tommy och Anna i Kundby. Men det visade sig ju att de har en fjällko – PLUPPIS – och var så bussiga att jag fick Pluppismjölk. Så det blev alltså fjälloumi.

img_3687

Igår morse hämtade jag  10 liter mjölk från denna fina ko. Å så satte jag igång min egen ostfabrik….

Men oj vilken tid det tog….. 9 liter mjölk i kastrullen; 10 fick inte plats….

img_3691

Efter typ två timmar hade jag fått upp temperaturen till 30 grader; men den skulle ju till 36. Ta det verkligen SÅ LÅNG TID att värma mjölk några grader?

Plötsligt inser jag; vi har en rätt ny induktionshäll! Kastrullerna i köket har vi noga kollat. Vilka går att använda? Vilka har vi ingen användning för längre? Men den stora kastrullen som står nere i ateljén, och som används för att värma vatten vid tovning och salvtillverkning;  inte hade jag någon tanke på att den inte gillar vår nya spis. Suck. Och varför var den så bussig att den kunde höja temperaturen lite grann, från 20 till 30 grader? Suck…. (Förspilld kvinnotid… eller vad är det man brukar säga…)

Tack och lov;  vi har några separata plattor som vi mest använder när vi gör ringblomssalva. Skurar rent. Sommarens flugbajs finns kvar…

img_3694

Nu fungera det bättre 🙂

img_3695

Tack och lov för den här plattan. Hur skulle jag ha gjort annars. Har inga stora kastruller alls som fungerar till hällen.

img_3703

Värma, ha i fil och yoghurt, vila, ha i löpe, vila, skära, värma, röra, vila, röra, vila….. Det är en del moment. Men mest meditation. Som Marie M sa i programmet: ”det är inte jobbigt att göra fjälloumi. Men det tar en stund”.

Klurigast var nog löpen. Enligt Maries recept ska du ta 3 ml koncentrerad löpe. På den flaska jag köpte (innehåller 100 ml) var förslaget 1-3 msk, dvs 30-45 ml till 10 liter mjölk. Inser att löpe kan ha väldigt olika styrka. Googlar lite och förstår att löpestyrkan mäts i enheten IMCU/ml. Löpen jag köpte på ICA har styrkan 42. Andra kan ha styrkor upp till 220 IMCU.

Nåväl; jag hällde i knappt 2 msk i mina 9 liter mjölk. Hade kanske kunnat tagit lite till. När ostmassan runnit av kändes klumpen bra, men sen när jag pastöriserade bitarna blev det lite väl mycket mozarellastuk på dem.

img_3708

Jo, jag vet. Man behöver inte hänga upp ostmassan för att den ska rinna av. Det går lika bra att låta den ligga i en sil. Men det kändes lite roliga att hänga. Hade dock ingen krok i köket…

img_3711

Oj, vilken knubbis det blev 🙂

img_3712

Delar i fyra bitar inför pastöriseringen. Men kommer på att jag ska spara en bit. Som ska få bli ”vanligt ost”. Så tre åker i grytan med vassle upphettad till 85 grader.

img_3715

Men nu går det sisådär. De vid iläggningen rätt hårda bitarna intar mozarellakonsistens. Hade jag i för lite löpe? Det blir knepigt att få till de här lite för mjuka bitarna….

img_3726-redigerad

Men efter en del trixande, hopvikande och hopknölande ser bitarna ändå rätt okej ut 🙂

Å så var det detta med att göra ricotta av vasslen. Värmer upp den till 85… häller enl receptet i 0,5 dl äppelcidervinäger. Väntar och väntar…. på att ricottan ska flyta upp. Men tji fick jag. Någon ricotta såg jag aldrig till.

Men jag hade räddat lite vassle till degspad. Så barnbarnen som kommer om en stund får morgonfrallor med Pluppis- vassle-spad.

Om du också vill göra fjälloumi så finns receptet här: http://www.koket.se/fjalloumi

Annons

2 reaktioner till “Bakom kulisserna i min fjälloumifabrik ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.