Ät lila om du vill bli gammal

img_3602Igår somnade jag (tyvärr, men rätt vanligt) redan en kort bit in i Vetenskapens Värld. Men jag hann i alla fall se att invånarna på ön Okinawa äter ungefär 1/2 kg sötpotatis varje dag. Och att det gör dem både gamla och pigga. Och ja, det vill man ju gärna bli. Inte somna där vid teven, strax efter åtta. Så äta sötpotatis; ja det verkar väl rätt vettigt, eller?

Okinawabornas favorit, den lila sötpotatis innehåller antocyaniner; supernyttiga färgämnen/antioxidanter. Ämnen som håller både vårt hjärta och vår hjärna friskare.

Det bästa med antocyaniner är att de finns i en massa svenska bär också. Så vi behöver inte köpa lila sötpotatis.

img_3600Jag brukar själv ofta äta en morgonsmoothie med yoghurt, banan och blåbär, eller svarta vinbär. Påverkad av gårdagens teveprogram så blev det definitivt en svarta-vinbärs-smoothie nu på morgonen.

I blåbär, björnbär och framförallt svarta vinbär; där kryllar det av antocyaniner.

Några siffror på antocyaniner (mg per 100 gram)
Svarta vinbär 592
Blåbär 161
Björnbär 173
Aubergine 89
Rödkål 40
Lila sötpotatis 53

Sötpotatis är magi. Nyckeln till evig ungdom, säger Okinawaborna.

Snart kommer säkert ett sötpotatisextrakt. Eller förresten; det finns nog redan. På samma sätt som det finns blåbärsextrakt. Jag har sett reklamen för Medoxkapslar. Kanske har ni också gjort det? Kanske till och med köpt. Jag tror att produkten blivit mycket populär. För drygt 220 kronor i månaden får du lite av naturens magi i tablettform.

”För att den aktiva substansen (det ämne som ger Medox dess effekt) ska bevaras under hela tillverkningsprocessen så fryses bären ner med en speciell metod”, skriver tillverkaren på sin hemsida.

Det kan vara så att de har rätt – att bären måste frysas ner på ett speciellt sätt för att effekten ska bevaras. Eller också är det bara ett försäljningsknep! Jag vet inte.

img_3597Men vad jag, som örtpedagog, har lärt mig är att ibland blir effekten inte alls densamma av ett ämne när det bryts ut ur sin naturliga hemvist.

Ibland tycks det vara som så att de aktiva ämnena behöver samverka med andra ämnen som naturen blandat in i bäret eller grönsaken. Det är då effekten kommer. Så allra bäst är nog att äta det som naturen avsett.

Jag chansar på att det fungerar med frysta bär på vintern. Och färska på sommaren.

 

 

2 reaktioner till “Ät lila om du vill bli gammal

  1. Spännande. Jag äter gärna svarta vinbär och blåbär och det slinker nog ner en och annan sötpotatis med. Missade vetenskapens värld i går. Ska kolla påsvt play. tack för info. / Pia

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.