Saknas motivationen?

img_3543Tycker du att en promenad minskar stressen och oron? Går du ut och går ”ett varv” när livets takt är för hög och du måste coola ner dig? Många svarar ja på de frågorna. Själv tycker jag också att det är både lugnande och härligt att gå, speciellt i skogen. Och jag tänker då och då på hur bror och jag gick med mamma i timmar, när hon mådde psykiskt dåligt.

Och vem har inte sagt att han eller hon tänker klarare, efter att ha varit ute och rört på sig. Vi känner det och forskning bekräftar sen länge att rörelse både är lugnande och förbättrar intelligensen. Ni  minns väl professor Baltazar i barnprogram på TV. Vad gjorde han när han skulle kläcka sina briljanta idéer? Jo, gick!

Men ändå är det så svårt för många att få fart på lite mer ansträngande motion, undertecknad inräknad 😦  Bilen, rulltrappan, fjärrkontrollen; det finns mycket som motverkar rörelse.

Har du hört talas om boken Hjärnstark av läkaren Anders Hansen? Troligen. För den hyllas mest överallt. För min del kan det nog bli så att när jag läst den boken har jag fått den ”spark i baken” som kommer att öka farten i mina ben. Tack och lov har jag ju också en svart hund med mycket spring i benen. Så visst blir det långa dagliga promenader. Men jag borde allt öka tempot lite…

Jag behöver mer motivation. Mitt bästa sätt när jag ska motivera mig är att skaffa mig mer kunskap.

Jag är övertygad om att kunskap är nyckeln till förändringar. Det är svårare att blunda när man vet! Senast skrev jag om det igår. Då handlade det om kycklingspett från Thailand. Den som vet något, måste ta ställning.

Jag har kommit till sidan 50 i boken Hjärnstark nu. Jag anar att en stor del av dagen kommer att bestå av läsning. Efter morgonpromenaden med Frasse tänker jag linda en pläd runt kroppen, krypa upp i en skön fåtölj och grotta ner mig i vår svindlande häftiga hjärna.

Jag  kommer att få veta sånt jag inte redan vet. Och få bevis för sånt jag redan anar.

Visst har ni också hört att minnesträning, suduko och korsord är bra för att hålla hjärnan och minnet igång när vi blir äldre? Glöm det! Forskningen visar tydligt att sådana aktiviteter inte ens kommer i närheten av att ge hjärnan samma positiva påverkan som regelbunden fysisk aktivitet.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.