Godtrogen vid delikatessdisken?

kyckling

Färdiga kycklingspett i delikatessdisken. Dyra. Svenska. Vardagslyx vid dålig matfantasi. Så har jag tänkt. Men lurad igen.

Jag brukar vara rätt noga med att kolla varifrån det kött jag köper kommer. Men på något sätt har kycklingen i delikatessdisken slunkit igenom min ”passkontroll”. När det gäller just den har jag varit så godtrogen  att jag inte ens frågat. Placeringen fått mig att inte ens fundera.

Jag är inte ensam om att tro att kycklingköttet är svenskt. Också många av de som står i delikatessdiskarna och säljer har trott så. För på något sätt har det nog varit så självklart; också för dem, som värnar om kvalitet.

Så om du frågar och får svaret ”svensk” ska du nog be den som svarar att gå och titta på förpackningen. Det var så branschorganisationen Svensk Fågel gjorde. Inledningsvis svarade de allra flesta att kycklingen var svensk. När de sen kollade förpackning eller leverantör så var de flesta kycklingarna från Thailand eller Bulgarien.

Nyligen fick thailändsk kyckling rött ljus i WWF:s köttguide på grund av bristande kontroll på antibiotikaanvändningen. Det har också framkommit att personal i Thailand arbetar under slavliknande förhållanden, säger Gunnela Ståhle, ordförande i Vi Konsumenter.

Idag på förmiddagen ska jag handla i min ICA-butik. På skyltar vid det mesta som säljs i den delikatessdisken står ursprungsland. Jag kan se varifrån osten kommer. Jag kan se varifrån skinkorna kommer. Men vid kycklingspetten finns ingen skylt, så vitt jag minns.

Så här såg resultatet ut från Svensk Fågels undersökning. De frågade vid 71 diskar.

 • Ursprung Thailand: 45 av 71 butiker
 • Ursprung Thailand samt annat EU land: 8 av 71 butiker (varav sex butiker uppger Bulgarien som annat land, en butik ”EU” samt en butik Danmark)
 • Ursprung Bulgarien: 10 av 71 butiker
 • Ursprung Sverige: 5 av 71 butiker
 • Ursprung EU (ej specifikt land): 1 av 71 butiker
 • Ursprung Nederländerna: 1 av 71 butiker
 • Ursprung Belgien: 1 av 71 butiker

 

 

Annons

2 reaktioner till “Godtrogen vid delikatessdisken?

  1. Ja, idag kom den där gamla konsument-journalist-känslan tillbaka 🙂 Blir riktigt förbannad, gillar inte att bli lurad. Även om det säkert var ett halvår sen jag köpte de där dyra spetten.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.