Byt bort kanelbullen

Jag låter vanligtvis bli att äta mellanmål på vardagarna. Men är jag hungrig på eftermiddagen så kan jag ta en ostbit och någon grönsak, lite keso med äpple och kanel eller kesella med lite bär. Men bara om jag är hungrig! Inte av något av alla andra hundratals skäl som kan få en att äta. Jag lyckas bättre och bättre med den föresatsen 🙂

Men är det helg så gör jag undantag. Då fikar vi på eftermiddagen; jag och Roffe. Även om skälen bara är av sociala skäl eller att jag är sugen på något gott.

Men det är förstås smart att hitta på något som är både gott och nyttigt. Kristinas chokladbollar, som du får receptet på här, är ett sånt mellanmål.

Ett par bollar ger ungefär lika mycket kalorier som en kanelbulle eller en kexchoklad. Men medan de båda saknar nyttigheter, ger blodsockersvaj och gör dig sötsugen snabbt igen så är den här godisarna med nötter och torkad frukt tvärtom 😉 Psylliumfröna motverkar dessutom den torkade fruktens blodsockerhöjande effekt.

Chokladbollar

1,5 dl cashewnötter
1,5 dl sötmandel
3-4 msk kakao
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl torkade blåbär
4-6 msk psylliumfrön

Mixa alla ingredienser. Blanda i några droppar vatten så att konsistensen blir formbar och rulla små bollar. Rulla bollarna i kokosflingor eller blåbärspulver.

Receptet från boken ”Diabetes, du kan själv påverka” av näringsfysiolog Kristina Andersson.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.