Sätt kniven i fettet

-Omega-3 är gjord på gammal osåld lax från kassar utanför Norge, påstod vännen Torsten häromdagen. Det var då när jag skojade kring om det gick att dricka rödvin till omega-kapslarna, eller om vinet borde vara vitt. Chablis, föreslog någon. Eller en ekologisk torr Riesling, kanske? -Allt går att ta med rödvin, tyckte Ullis.

Nu är det slutskämtat. Men en intressant fråga uppstod av skojet; varifrån kommer de kapslar eller den flytande oljan som vi bjuder våra kroppar när vi vill öka vårt intag av det livsviktiga fettet.

Vi behöver både omega-3 (linolensyra) och omega-6 (linolsyra) för att hjärta, njurar, lever, hjärna och immunförsvar ska fungera bra. Och vi behöver dem i en rätt balans. Omega-3 som dämpar inflammationer och Omega 6 som ökar inflammationer.

Våra förfäder hade hyfsad balans mellan trean och sexan. Idag kan det nog vara så att vissa får i sig 20 ggr mer omega 6 än omega 3. Och det är inte bra. Jag äter mycket fet fisk och gräsbetande ”kött” och har nog en bättre balans än många. Men jag är dålig på att blanda feta fiskarna; äter mest lax. Gärna flera ggr i veckan. Men den odlade laxen är inte lika ”balanserad” som den vilda.

Hur var det då med tillverkningen. Jag blir nyfiken. Och glad när jag ser att den omega-3 som Stefan på holli (vår hälsobutik här i Rimbo) rekommenderade mig verkar schysst.

fiskoljaEcolomega heter fiskoljan som jag tar. Den här bilden kommer från tillverkarens hemsida. Det tycks vara stor skillnad i tillverkningen; vad det betyder i praktiken har jag svårt att bedöma. Men kanske finns det någon av er som läser detta som vet mer?

img_3401Från ett helt annat ställe fick jag tipset om hur man kan kolla om den olja man köpt är okej.

Ta en kniv, skär itu kapseln och lukta och smaka. Fiskolja smakar ju alltid fiskolja, men härsket eller illasmakande ska det ju inte vara. Många fiskoljor, särskilt de som tas i flytande form, har någon smaktillsats, ofta citron tror jag, för att det ska vara möjligt att ta den dag efter dag utan att kväljas.

Själv blev jag glad över att den olja som fanns i mina kapslar inte hade någon tillsatt smak, utan var ”ren”. Det går att känna dess kvalitet. Och innehållet smakade just fiskolja, utan dålig bismak. Men jag är ändå glad över att den är förpackad i kapslar. För fiskolja är inte delikat till smaken; hur nyttig den än må vara.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.