Har du potatisskräck?

svenskpotatisSer du blodsockerkurvan stiga till skyn och GI-varningsflaggorna smälla i vinden när potatis kommer på tal? Du är inte ensam om det. Om det är något som okunniga GI-entusiaster tutat i svenska folket så är det att potatis är dåligt och farligt.

Men det är förstås bara nys.

Fast man behöver ju inte gå till överdrift för att bevisa det. Svensk Potatis har en pågående kampanj som inte känns seriös. Men den får mig absolut, vid första mötet, att skratta. Men sen fastnar skrattet…

Roffe och jag skrattade vid frukostbordet imorse. Jag läste högt ur den annons som ni ser på bilden här ovanför. Lars Elofson, jag gissar att han är VD eller marknadschef på Svensk Potatis, har testat ”dieten” OPD, Only Potato Diet. I tolv dagar åt han bara potatis och lite matfett. (6-18 september 2012?)

Lars berättar att han åt så mycket han orkade och rasade 0,5 kilo i vikt per dag. Han gjorde det för att ”motbevisa att potatis och andra kolhydratkällor är en bidragande orsak till fetma” och att det är de dåliga kolhydraterna man ska ta bort, inte de nyttiga.

Det sista håller jag verkligen med om. Det är de dåliga kolhydraterna som vi ska låta bli, inte de nyttiga.

Men bevisar verkligen det här att man inte blir fet av potatis? Lars gick ner 0,5 kg per dag, totalt -6,2 kg. Men hur mycket åt han då? Jo, tittar man på hans menyer så åt han ca 1 kilo potatis per dag. Och till det då matfett.

kalorier

Drygt 1 kg potatis ger ca 870 kalorier. Lars , om vi tror att han är en normal man, behöver 2000 – 2.200 kcal per dag.

Det är en väldig skillnad mellan 870 kcal och 2 000 kcal. Det är klart att han går ner i vikt när han svälter sig med hjälp av potatis.

Nu säger någon att han ju stekte i matfett och kanske hade lite grädde i potatisgratängen. Okej, så är det säkert. Men för att komma upp i 2000 kcal behöver han steka i ca 150 gram smör per dag (1,8 kilo under viktnedgången).

150 gram smör är ungefär 11-12 matskedar smör! Om du steker i smör; hur mycket använder du?

smoropotatis

-Dessutom fick jag bättre blodvärden på alla parametrar. Det var rena hälsokuren och visar att man inte blir tjock av att äta potatis, säger Lars i annonsen.

Till det skulle jag vilja säga att Lars skulle också kunna äta 15 bananer (ca 1820 kcal) eller varför inte 500 gram lösgodis (ca 1760 kcal) och kunna säga samma sak.

– Man blir inte tjock av att äta lösgodis.

Tolv dagar med bananer eller lösgodis skulle nog inte heller ha så stor betydelse i ett långt liv.

Det här med blodvärdena är förstås intressant. Även om det inte är de som Svensk potatis lyfter fram i första hand, utan det är vikten. Om jag förstått det rätt, annars kommer Svensk Potatis direkt att rätta mig när de läst det här, så mätte Lars sina värden före och efter OPD-testet.

Det värde som jag tycker är mest intressant och det värde som fått svenska folket att lite vända potatisen ryggen är hur blodsockret i kroppen beter sig när vi äter kolhydrater. Det brukar ju vara GI-värdet, glykemiskt index, som sätter potatis i skamvrån. Varför lyfter inte Svensk Potatis den parametern istället för fetmarisken?

Det är inte rättvist att sätta potatisen i GI-skamvrån. Men vad som hände med Lars blodsocker under de tolv dagarna hittar jag ingenstans. Åkte det upp och ner.  Eller låg det, trots att potatis har ett ”högt” GI, på en hyfsat jämn nivå?

Vi får veta att Lars glukos låg på 6,9 vid OPD-starten och på 5,3 vid slutmätningen. Men vad säger det? Jag vet inte. Men jag läser mig till att blodsockret rör sig normalt inom snäva gränser, ca 4 – 8 mmol/l och är högst när man ätit och lägst när man går upp på morgonen.

Nåväl; hur är det då? Ska man äta potatis? Eller är det farligt? Först det här med GI.  Så här är det:

Alla kolhydratrika livsmedel påverkar blodsockret. Men i forskning har man kunnat konstatera att de inte påverkar blodsockret lika mycket. GI går ut på att man jämför olika kolhydratrika livsmedel med varandra och på samma premisser. 50 gram kolhydrater från vitt bröd/glukos har fått värden 100 och är det värde man jämför mot.

Så för att få fram potatisens GI-värde behövs 50 gram kolhydrater från potatis och så har man tittat efter hur blodsockret beter sig/förändras under de två första timmarna efter måltiden i förhållande till det vita brödet/glukos.

Kroppen mår bäst av att ha en så jämn blodsockerkurva som möjligt. Och för den som är diabetiker och medicinerar blir medicineringen förstås lättare att sköta om blodsockret håller sig på en jämn nivå. Det finns sen flera faktorer som också påverkar GI; strukturen, tillagningen, fibrer, ph-värdet och vad man mer äter under måltiden, man äter ju vanligtvis inte bara potatis.

Potatis har ett mycket varierande GI-värde beroende på hur de är tillagade.

  • Den får ett lågt värde (<50) om den är kokt, kyld och uppvärmd
  • Den får ett medelhögt värde (71-90) om den är färsk eller om den är gammal och fast.
  • Den får ett högt värde (>91) om den är i form av pommes frites, bakad eller om det är pulverpotatismos.

MEN det viktigaste av allt är faktiskt hur mycket potatis du måste äta för att få i dig 50 gram kolhydrater från potatis. Och det är där som potatisen tyck behöva hjälp att få till ett bättre rykte.

Du måste äta ca 270 gram potatis , vilket är ca 4 medelstora potatis. Äter man inte den mängden så får man inte heller den stora blodsockerhöjningen. Dessutom innehåller potatis viktiga vitaminer och mineraler.

img_2432Så självklart, tycker jag, ska man äta potatis. Men du behöver ju inte äta fyra. Två kan väl vara lagom?

Jag längtar redan till nästa sommar och den egna färskpotatisen. Kanske tillsammans med egna morötter.

Men morötter, har inte de ett högt GI säger säkert någon nu. Jo, det är rätt ”högt”. Men också nu faller resonemanget.

För att få i sig 50 gram kolhydrater, som GI syftar på, måste jag äta ungefär 800 gram morötter. Sådär 11-12 morötter…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.