Nypon; nu är det dags

Ett enda nypon; och du har nästan täckt hela ditt behov av c-vitamin den dagen. Visst är det fantastiskt. Att det kan finnas så mycket kraft i en röd liten stenfrukt.

Två nypon; då har du överdoserat. Men just när det gäller nypon så är det rätt okej att överdosera. Vågar jag påstå.

Att nyponpulver är en storsäljare i hälsokostbutikerna är inte konstigt. Det kan göra stor nytta för att stötta immunförsvaret och hjälpa vid inflammationer, ledvärk och infektioner.

Köpa pulver eller göra själv? Varför inte göra själv i år?

Jag plockade nypon häromdagen. Inte så mycket, men jag fyllde hundens bajspåse. Och de ska bli mer nyponplockning den här hösten. Men då med korg på armen. För i år dignar åtminstone buskarna i min by av stora bär. Det är nästan så att de ropa på att bli plockade.

I år ska jag göra nyponpulver på ett nytt sätt. Tidigare har jag tagit bort ”klipulvret”. Men i år ska de håriga och stenhårda nötterna få komma med! Min mixer är hyfsat stark, så om jag först mortlar de torkade fröna så kanske det går… annars blir det ”pang-bom-krasch” och att investera i en liten stark kaffekvarn.

För ”helnyponpulver” är förstås mycket nyttigare än att bara ta skalet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.