Är jag blåögd som tror att det räcker med bra mat och goda vanor?

IMG_9819

Finns det något annat område där kunskap och fakta ifrågasätts så ofta som inom hälsoområdet? Och där vi huvudlöst (?) kastar oss över tips efter tips om undergörande preparat.

Vi möts dagligen av rubriker om hur vi ska leva för att må så bra som möjligt. Råd av alla de slag: Vetenskapliga, ovetenskapliga, bra, skadliga, värdelösa, nyttiga, farliga, dyra, spekulativa, sanna, falska….

Jag tänker ofta på ”Kom och köp konserverad gröt” och att ALLT går att sälja med mördande reklam. Å, så gärna vi vill ha enkla sanningar i något väldigt komplext. Helst vill vi att problemen ska lösas med en burk piller eller kanske en shot (populärt just nu).

Jag är med i en trevlig Facebookgrupp vars medlemmar har artros. Deltagarna ska ha en stor eloge för att mycket av diskussionerna handlar om hur viktig träning är. Men diskussionerna kring att ändra sin kost eller att ändra andra vanor, förutom träning/motion, är inte påtagliga. Utom möjligtvis att äta ”antiinflammatoriskt”.

Antiinflammatoriskt? Ja, det låter bra. Men det finns väldigt många olika uppfattningar om vad som är antiinflammatoriskt. Skulle man låta bli att äta allt som alla äkta experter och alla självutnämnda experter tillsammans räknar upp…. ja, då är det nog lika bra att sluta äta.

Jag lär mig mycket om mirakelmedel i artrosgruppen: Tysk nypondryck, Fitline, Herbalife, Forever, probiotika till tarmfloran, nyponpulver, gurkmeja, ingefära, Nypozin/nyponkapslar, Litomove nyponpulver, kollagen, gurkmeja/ingefärskapslar, Collagen plus, MSM, Glyc, Flexilett, Biocell Collagen, Kollagen typ 2, Hyaluronsyra, Grönläppad mussla…..

Allt oftare tänker jag:

Varför inte börja med bra mat och kasta ut skräpmaten?

Är jag blåögd som tror att det räcker med bra mat och goda vanor? Själv har jag en bra bit kvar till goda vanor. Med maten är det nog hyfsat. Men, som man brukar säga: Jag jobbar på det!

Någon läsare säger troligen nu att ”det ena utesluter inte det andra”. Men om man gör ”det ena” hyfsat bra så kanske man kan utesluta det andra OCH få pengar över till något roligt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.