Jag plockar bästa örten vid ledbesvär

Om jag säger nässla så tänker du troligast på nässelsoppa eller på att den bränns. Och det stämmer ju. Själv tänker jag på att nässla är häftigaste örten från naturens apotek. Om en stund tar jag korgen och går ut och plockar igen. Bilderna här i inlägget är från häromdagen. Det behövs mer nässla i mitt apotek/skafferi.

Nässlor är det svårt att plockar för mycket av…

En gång i tiden var det självklart att nässla fanns att köpa på apotek. Det var vanligt att både apoteken och privatpersoner odlade nässlor i nässelgårdar. 

Sen kom de potentare och kemiskt framställda medicinerna. Örter i äkta form åkte ut. Och visst; skolmedicinens piller är effektivare och starkare. Men jag ser ingen som helst motsättning, dessutom har de ju vanligtvis samma ursprung. Skillnaden ligger mer i om vi väljer en livsstil med snabbkurer eller ger oss på att göra ett bra grundarbete.

Nu är nässlan tillbaka på apoteken igen! Jag vet inte om den finns hos alla kedjorna, men jag har sett den hos t ex Apoteket Hjärtat i form av nässelpulver. Och i hälsokostbutikerna, förstås.

Så fint med örten på riktigt. Inte hoptryckt i en tablett.

Vissa vintrar har jag strött nässelpulver på yoghurten. Och ibland har jag druckit den i örtte. Men, som tidigare skrivet, så är jag mer förtjust i svart te.

Dock, nu när knäartrosen gör sig påmind; då sätter jag in en kur där nässla ingår.

Jag räknar med att jag ska känna mig piggare och få mer energi. Få bättre fart på syresättning och cirkulation. Den stödjer mitt immunförsvar och jag räknar med att den också hjälper till att lindra den värk jag har i kroppen.  Framförallt  i de rackarns knäna. Jag återkommer strax till VARFÖR nässlan är kungen bland läkeörter.

Först lite magi, hokus-pokus och kuriosa. Jag gillar sånt.

Det påstods att det gick att förhindra graviditet genom att kissa bland nässlor.
Av nässlor gjordes hårvatten mot skallighet.
Nio nässelstjälkar på ovårdad grav ansågs läka sjuk person.
Och man blåste genom stjälken för att få bort onda andar.

Jag tror inte att någon använder nässla av dessa orsaker idag. Men jag har inte svårt att förstå varför man kunde tro så på farmors mormors farmors tid.

Örter har alltid förknippats med kloka gummor/gubbar och med häxor. Inte så konstigt. Kloka gummorna/gubbarna var gånga tiders läkare. Och kunde göra underverk. Tyvärr är det många som idag fortfarande viftar bort örtterapi och kallar det för häxkonst. (De har inte hängt med 😒). Lite mer respekt behövs för ”kloka gummor”. Och kanske är goda häxor och kloka gummor samma sak?

När jag gick ut och plockade nässlor häromdagen var katten väldigt envis på att hänga med. Och det vet man ju; det där med häxor och katter 😉

Vem är då nässlan?

Jo, nässlan är en ört för hela kroppen, men framförallt för njurarna. Svaghet i njurarna kan ofta ligga bakom problem som gikt, reumatism och eksem. Så därför förstår ni kanske varför jag nu tar nässla extra mycket till mitt hjärta.

I nuläget vet man att det finns 21 kända ämnen i nässlan som gör nytta för kroppen.

Nässlan är fylld med vitaminer och mineraler. 
I den finns stora mängder klorofyll som ökar syre- och näringstransporterna till cellerna och är stärkande.
Här finns järn som tillsammans med andra ämnen stimulerar blodbildningen.
Här finns kalium som är nödvändigt för att njurarna ska göra sig av med slaggprodukter. 

Nässelsäsongen är lång. Men just nu är den extra fin att plocka. Och använda både färsk och till torkning. Så det finns egentligen ingen anledning att köpa nässelpulver på apotek eller hälsokost just nu.

Hos mig får nässlorna torka nere i ateljén. Torkningen görs bäst i ett varmt, luftigt och mörkt rum. Så just nu sitter det ett lakan för fönstret som syns på bilden.

Om du är en ovan nässelplockare:
Tänk på att INTE plocka för nära gödselhögar eller komposter. Nässlor har lätt för att lagra nitrater som kan vara skadliga att äta i stora mängder. (Detsamma gäller andra  gröna bladväxter, t ex spenat, sallad och rucola.Nitrat kan omvandlas till nitrit genom enzymer i matsmältningskanalen).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.