Jag sov med kålblad i natt

”Inte så bekvämt, men mig har det då hjälpt! 👍”

Den kommentaren från en medlem i facebookgruppen ”Vi med artros/ledvärk. Tips om mediciner, hälsokost och träning” känns både sann och fylld av förhoppning. En uppmuntran, liksom. För hur blev det, egentligen?

Kålomslag; fungerar det?

img_5557

Det är svårt att sova med kålblad runt knä. Och det är svårt att i tidig morgon, efter knölig natt, ha någon säker uppfattning om nyttan. Jag känner mig mest stel i nacken och supertrött efter att halvsovande ha snurrat runt i olika lägen under natten. Det var inte bekvämt.

Men förhoppningsvis har knä och kålblad haft ett eget liv tillsammans; långt ifrån resten av min kropp.

Om kålblad gör nytt för mig? Jag vet inte. Men det är ett gammalt och beprövat sätt som överlevt till nutid. Jag har läst att även idrottsmän, t ex Anja Pärsson tagit hjälp av kål. Vitkålen har aktiva ämnen i sig som stimulerar utsöndringen av slaggprodukter genom huden från t ex en inflammerad led.

Vanligt vid inflammation är väl att ge cortison, som hämmar inflammation och dämpar smärtan. Men som väl egentligen inte löser problemet?

Nu ska jag ge mig ut på morgonpromenad med Frasse och sen är det dags för Norrtälje och träning i Artrosskolans gym. Jag tänker att efter den träningen och någon gång efter lunch är det nog läge att göra en bedömningen av nattens ”äventyr”; kan kålomslag vara till nytta för mina artrosknän?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.