En alldeles vanlig morgon på gården

Det är en ljuvlig morgon och förmiddag här på gården. Vi gick som vanligt upp tidigt, eftersom Roffe åker och jobbar strax före sex. Här på hemmaplan är det djur som vill ha mat och en hund som gärna går ut och ”läser morgontidningen”. Vad har hänt sen han senast gick längs banvallen?

Betet i hagarna börjar växa till sig och snart slipper jag morgonfodringen. Men ännu står till exempel Aska och Jonsmessa vid staketet och väntar på morgonens hösilage.

Och inne i den stora boxen mellan stall och ligghall finns Madicken och hennes nya dotter Lotta som vill ha hö och vattenpåfyllning. Någon dag till därinne, och sen ska de få gå ut till de andra djuren.

 

Vårt hus ligger härligt på höjden, med utsikt i alla väderstreck.img_5203

Backen upp skulle kunna få ett eget blogginlägg, för visst vållar den en del besvär. Men roar oss också.

Vintertid går det att åka kana ner; för den som vill. Andra går på sidan och på snedden i eventuell snödriva.

Men här är svårt för den som behöver komma upp med rullstol eller för den som på andra sätt har problem med sina ben. När jag opererat höften var det lite ”knöligt” med den här backen. Så till nästa vinter ska här finnas en trappa upp.

Livet på en gård gör att vardagen är fylld med kroppsarbete av olika slag. Mocka, bära foder, halma ligghallar, bära vatten, fylla på vatten i hagar där det saknas vattenkoppar, laga staket, kratta ekollon, slå ner staketstolpar….

Men tyvärr har jag under åren nog inte utnyttjat det kroppsarbetet särskilt smart. (Annars tycker jag nog att jag är rätt smart). Istället har jag blivit närmast expert på tokiga vridningar och slarviga lyft utan att spänna rätt muskler osv. Inser jag nu!

Här är ett bra exempel även från morgonen, trots att medvetenheten ökat.

Jag fick åla mig in genom dörren till foderrummet.Där innanför hade ett gäng höbalar rasat ner. Jag borde naturligtvis ha utnyttjat tillfället till lite genomtänkt styrketräning. Inte ha slängt undan de tunga balarna utan minsta kroppsmedvetenhet 😦

Nu är det förmiddagsfika och sen dags för just medveten träning. Styrketräning! Och jag har hittat några riktigt bra hjälpmedel. Ett av dem finns på bilden överst. Två Arlabackar för ”trappträning”.

Bänkarna runt eldstaden utanför ateljén är också trappträningsvänliga. Och staketstolpen på vägen upp till huset blir perfekt att hålla sig i när jag jobbar med ”höftstärkaren”.

Egentligen behöver man varken gym eller inomhusträning när vädret är som nu och hela gården är fylld av prylar att använda för att träna musklerna runt onda leder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.