Häxan, bakpulver eller bikarbonat till silverputsen?

Jag har gått och blängt snett länge nu. På plastburken med gamla silverbestick som stått och drällt på bänken i tvättstugan. Och jag har duckat inför de stora uppläggningsfaten som tjänat som brickor under värmeljusen nere i köksskåpet.

Silverbestick! Jag gissar att du också har; och ju äldre du är, desto mer har du. Folket i 40-årsåldern har troligen bara lite småskedar. Men vi som är födda på 50-talet kan duka en stor middag med silver.

Mitt silver är vackert. Och en stor del av det är rätt svart. Silver har två nackdelar; det har svårt för syret i luften och det gillar inte diskmaskin…

Men det hjälps liksom inte; ibland får jag en galet stark längtan efter att använda silverbestick. Speciellt vid högtider som midsommar och jul. Jag tror att det är på julen som längtan är som starkast.

Kanske beror det på att jag fått de flesta av mina silverbestick  i julklapp. Numera känner jag både värme och glädje över julklapparna från mormor och morfar. Men att under hela uppväxten få skedar, knivar eller gafflar i julklapp….. varje år…. det var så lagom kul.

Ibland har flaskan med Häxan kommit fram. Och ibland har jag gjort halvhjärtade försök med den miljövänligare metoden med aluminiumfolie, bakpulver eller bikarbonat och varmt vatten.

Men jag tycker inte att det gått så bra med foliemetoden. Ändå körde jag den på nytt igår. Och visst fungerar den. Helt perfekt, dessutom.

MEN det går åt mycket bikarbonat eller bakpulver. MYCKET! Och jag fick en känsla av att bakpulver fungerar bättre än bara bikarbonat; någon mer som har den känslan? Och så mycket kokhett vatten. Och sen vänta tills vattnet nästan kallnat.

Då fungerade det ju perfekt. Och så himla mycket enklare än med Häxan.

Vad var det som hände där i diskbaljan, måntro?

Jo reaktionen: 2 Al(s) + 3 Ag2S(s) + 6 H2O(l) – 6 Ag(s) + Al2O3(s) + 3 H2S(g)

De stora silverfaten blev fantastiskt fina.

 

Annons

2 reaktioner till “Häxan, bakpulver eller bikarbonat till silverputsen?

 1. Såååå intressant
  Jag har inte putsat mitt silver på säkert 20 år men i förra veckan blev det av
  Provade foliemodellen med bikarbonat
  men blev inte alls putsade
  Så fram med Häxans silverputs Det blev bra
  Så nästa gång lusten faller på blir det foliemodellen menmed bakpulver
  Diskhoen blev dock väldigt ren och blank Till min stora glädje

  Gillad av 1 person

  1. Jag har försökt luska lite på skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat när man använder medlen som silverputs.
   De går ju att byta mot varandra rätt bra vid bakning, dvs 1 tsk bikarbonat ersätts av 2 tsk bakpulver. Bakpulver innehåller ju både bikarbonat och syra och stärkelse. Och det sägs ofta att om man bakar med bikarbonat istället för bakpulver så ska man se till att det finns någon syrlig ingrediens i smeten, typ filmjölk eller citron, så att man ordentligt får igång en reaktion mellan bikarbonat och syran när man tillsätter vattnet.
   Det kanske är något liknande vid silverputs? Att man ska pressa i lite citron eller hälla i en skvätt ättika om man använder bikarbonat?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.