Jag vill ha kombucha på vårt julbord

Dag: -3:2. 
Kommer vi att dricka den allt populärare hälsodrycken kombucha till julmaten? Istället för must och vin. Ja, det hoppas jag. För min  tillverkning går framåt.

Uppe i skåpet ovanför kylen står numera bara en burk på bryggning. Den till vänster med svart te.  Kombuchan i den burken ska när den bryggningen är klar bli startvätska till juldrickat.

Den högra, som är bryggd på vitt te, har fått sin scoby (ytkultur/svamp) förpassad till sophinken. Vitt te är, enligt de experter som hållit på länge, inte bra att brygga på. Det ska vara svart te! Jag lyssnar på dem. 

Men drycken som var i den högra burken är på jäsning nr 2. Nu är den smaksatt och jäser för att bli en bubblande dryck. Jag provar med en flaska smaksatt med äpple & kanel och en med apelsin & vanilj.

Fler av er som läser min blogginlägg har berättat att ni köpt kombucha i butik. Om det är kombucha eller inte tvistar nog de som kan mer. Det finns ingen lag om vad som får kallas kombucha, så alla får välja själva. 

I princip får man sälja smaksatt tedryck som kombucha. Det känns ju inte så kul, eftersom kombucha är en riktigt hälsodryck i sin äkta och bästa form.

Det sägs att den inte är särskilt förtjust i kyla någon längre stund. Mikroorganismerna tål måttligt med kyla, men de organiska syror som de ska producera är sämre på att klara kyla. Jag vet inte! Jag är jättenybörjare. Men väldigt nyfiken och intresserad.

Jag gillar mjöd också. Vid min barndoms jular, med stor släktlunch hos faster Britta och farbror Nils, serverades alltid Brittas mjöd till lunchen. Jag tror att jag har receptet i mammas samling. 

Ja, kombucha och mjöd till julmiddagen. Det vore kul och gott. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.