Kombuchan – har den för varmt?

Jag kunde inte hålla mig längre. På dag fyras morgon var jag tvungen att smaka på innehållet i de båda burkarna med kombucha. Den dryck som är gjord på svart te är syrligare än den som är gjort på vitt te.

I botten på burkarna börjar det komma lite korn, strängar och bottenlager. Det är jäst och helt normalt. Till och med önskvärt. Har jag lärt mig.

Och på ytan börjar det se lite slemmigt ut. När jag satte i sugröret för att smaka kom lite känslan av att ”det är vissa saker i den här drycken som jag inte vill ha med”.

Jag tycker att det redan smakar ”klart”. Och det känns lite oroande, eftersom den vanligtvis är klar ungefär kring dag 10. Men så finns det de som vill ha sin kombuscha riktigt sur och då kan det ta 2-3 veckor.

Har burkarna det för varmt? I en instruktion som jag har är rådet att de ska stå i rumstemperatur. I en annan skrift sägs att den trivs bäst i 21-27 grader.

Jag tog fasta på det sista, att de små ”invånarna” (bakterierna och jästen) vill ha det lite varmt och skönt. Så jag ställde burkarna i skåpet ovanför frysen. Men jag ser att med stängd dörr går temperaturen därinne upp till 28 -29 grader och jag misstänker att vätskan i botten på burken kan vara uppåt 30 grader. 

Jag läser att ”invånarna” kan dö om det är för varmt. Nu har jag lagt en träbräda mellan skåpbotten och burkar. Men frågan är om det räcker. Kanske mår de bättre ute i köket, även om där bara är runt 20 grader. Jag borde ha haft en burk i skåpet och en ute i köket; då hade jag kunnat jämföra. Dumt att jag inte tänkte så. 

Kombucha har bryggts och druckits av människor under tusentals år, främst i Kina och Ryssland. 

Nu har den blivit en populär hälsodryck också i väst. Många dricker den för att förbättra och stabilisera magen. Andra för att stärka immunförsvaret. Några dricker den i avgiftande syfte. Andra för att få mer energi.

Många dricker den därför att den är ett smakligt alternativ till andra måltidsdrycker. Både kalorisnål och nyttig. Men det sägs att man inte ska köpa de ”kombuchor” som finns ute i handeln; de är tydligen inte mycket att ha. Äkta kombucha är färskvara.

Nu börjar det också talas allt mer om kopplingen mellan tarmbakterierna och hjärnan. Och att tarmbakterierna kanske spelar en avgörande roll i psykiska åkommor. Allt flera studier pekar på viktiga samband mellan en obalanserad tarmflora och allt ifrån stress och depression till parkinson och adhd. 

Det brukar ibland sägas att halva välbefinnandet sitter i själen och den andra halvan i magen. Och ju mer det forskas, desto mer börjar vi nu vårda tarmarnas invånare. 

Inte visste jag att det bor ungefär 39 biljoner levande mikroorganismer i mina tarmar. 39 biljoner! Om någon vecka ska jag pigga upp dem med kombucha. Och de ska faktiskt få kimchi också. Men om kimchi (fermenterad salladskål) i ett annat inlägg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.