Får man fejka en upphandling?

artikelnt
NT våren 2018 vid diskussion om de nya ritningarna.

Nu är Norrtälje kommun anmäld till Konkurrensverket. För tilltaget att på ett konkurrens-stoppande sätt göra ”OMTAG” av Rimbo nya skola och Kulturscen.

Varför anmälan? Jo, därför att det här finurliga (eller olagliga?) sättet i slutändan troligen innebär att vi får en långt sämre skola och scen än vad vi kunde få. Konkurrensen har medvetet satts ur spel.

Medvetet; tänker du kanske? Ja, exakt så. Medvetet.

Att det inte skulle det bli något bygge enligt de ritningar som kommunen gick ut med i upphandlingen visste tjänstemännen på kommunen redan när de gjorde upphandlingen.  Och vilka politiker visste det? Samverkansstyret?

De tuffa kraven med ett maximerat referenspris och vinst/förlustdelning var fejk.

Ett spel för galleriet.

Kanske påverkade valet brådskan. Att bygget skulle vara klart redan till valet var ju lovat sen länge. Och bara dryga året innan valet ansåg höga tjänstemän att bygget inte skulle kunna hållas inom avsatt budget om det byggdes enligt de ritningar som rimboborna varit delaktiga i att ta fram.

Vad gör man i ett sånt läge? De naturligaste alternativen borde väl vara att aningen gå till fullmäktige och begära mera pengar eller gå tillbaka till arkitekterna och säga ”rita om”?

Men valdes något av de rimligaste alternativen? Nix. Istället blev lösningen att man gick ut med en tuff upphandling som man redan innan den gjordes själva hade förkastat.

Och så blev det för en tid ”lugnt i luckan”. Och spaden kunde ju också sättas i jorden i hyfsat god tid innan valet….

Jag har formulerat tre frågor som jag vill att Konkurrensverket ska titta på. Men om de öppnar ett ärende är svårt att säga. Kriterierna för att de ska starta utredningar är ganska tuffa. Bl a måste frågorna vara allmängiltiga och svaren ha betydelse i ett vidare sammanhang. Så vi får väl se.

De tre frågeställningarna berör själva upphandlingen, byte av ersättningsform utan ny upphandling och vad som är ”väsentliga förändringar” vid övergången från öppet förfarande till förhandlat förfarande.

De som vill läsa alla tre frågeställningarna kan skicka mig ett mejl på asa@lillaekeby.se så skickar jag över frågorna. Här nöjer jag mig med att lägga ut FRÅGA 1 om upphandlingen.

Fråga 1 – UPPHANDLINGEN

Norrtälje kommun handlar upp Rimbo nya skola och Kulturscen i ett öppet förfarande. De som utformar upphandlingsunderlaget, är redan när de skriver förfrågan, medvetna om att de sen ska/kan klassa inkomna anbud som ”inte lämpliga” (LOU kapitel 6, paragraf 12) och därmed gå över till en direktupphandling. Även om anbudsgivarna svarar helt enligt förfrågan.

Är det okej att känna till/medvetet utforma en förfrågan så att den inte uppfyller ett av de krav man i förfrågningsunderlaget ställer på upphandlingen? Är detta agerande förenligt med att vara en trovärdig och professionell upphandlare?

Bara misstanken om att ett förfarande som det här kan vara bekant för en del entreprenörer och obekant för andra känns obehagligt. Är det acceptabelt att någon/några vet eller tänker att ”vi lägger ett anbud, det kommer ändå att göras om till förhandlat förfarande sen, så ingen risk” medan andra kan vara okunniga om detta förfarande och därför tänka ”nä, vi vågar inte lämna ett anbud här. Budgeten är för liten för ett så omfattande projekt”.

Frågor: Går det till så här vid upphandlingar också i andra kommuner? Är det så här svajigt som lagstiftaren vill att det ska vara? Finns någon vägledning för upphandlande myndigheter i vad som är rätt eller fel i fall som detta?

 

Uttrycket ”omtag” är myntat av K. Eriksson / se tidningsklippet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.