Varför bryr jag mig?

debattartikeln

Jag har skrivit min första debattartikel i Norrtelje Tidning. En gång i tiden skrev jag i NT mest varenda dag. Det var på 70-talet.

Jag tror att anledningen att skriva är densamma; nu som då. Jag bryr mig.

När jag sökte till Journalisthögskolan så var det på den tiden då nutidsorientering, skrivprov och intervju avgjorde om du kom in (Tack och lov). 

” Varför vill du bli journalist”, undrade intervjuaren. Mitt svar var ungefär så här:

”Jag vill förklara det som är svårt att förstå. Det är en rättighet att kunna förstå myndighetsbeslut, myndighetstexter, sånt som är svårt och tillkrånglat… jag vill göra det obegripliga begripligt; så att människor kan fatta egna beslut som är bra för dem själva”.

Kanske har jag en journalist-gen som sovit ett tag? Som kvicknat till igen efter många år i träda. För när jag förstod att Norrtälje kommun skrivit bort de tuffa ekonomiska kraven, som de hade i upphandlingen av Rimbo nya skola och kulturscen; då kände jag att ”det här förstår jag inte”. Så här kan det väl inte få gå till? Eller får det? Och hur gick det till? Och varför

Byggföretaget lämnade ett anbud helt i enlighet med kommunens förfrågan. De sa sig kunna bygga en skola och en kulturscen för max 119 miljoner kronor, dvs det belopp som var avsatt i kommunens budget. 

Sen skulle det plötsligt kosta 145 miljoner. Sen försvann en häftigt designad fasad. Sen försvann en massa yta. 

Vad försvinner nästa gång?

Förstår ni att jag tänker följa upp det här? Ställa frågor. Ställa frågor ända till dess jag begriper. Och tills att andra rimbobor, som inte heller begriper, också begriper. 

 

ps. det här hör inte alls hit, men… jag gillar ju det här med ord. Och att leka med ord. När jag läser min egen text ser jag orden ”har skrivit”, ”skrev” och ”att skriva”.  Någonstans i bakhuvudet finns en gammal svensklärare. Och visst är det väl perfekt, preteritum och infinitiv.

 

 

6 reaktioner till “Varför bryr jag mig?

 1. Intressant!
  Bra att du bevakar och följer vad våra skattepengar tar vägen.
  Jag betalar gärna skatt men det ska gå rätt till när de förbrukas och att upphandlingen går rätt till så att anbuden lämnas på lika villkor.

  Gilla

 2. DU är bästt! Även om jag har väldigt svårt att förstå detta med svenskans ”skrivlagar” så ska jag träna genom att läsa din blogg!

  Gilla

  1. Tack. Fast egentligen finns det väl inga ”lagar”. Rekommendationer, kanske. Fast jag tycker också om att laja med språket. Hitta på nya ord, och så… Oh förlåt att jag missade ditt inlägg igår ❤

   Gilla

 3. Jättebra att du granskar detta!
  Du skulle sett de första omgjorda ritningarna till skolan.
  Det var Bengt Hilding på Kulturskolan som fick påpeka helt uppenbara fel som på tok får små dörrar för flera hundra barn att gå in genom. För trång passage till matsalen. Osv.
  Såååå många pinsamma fel.
  Man undrar verkligen hur det kan vara ok att Credensia får bestämma allt helt själva, och att de uppenbarligen inte kan bygga det som de lovade för den summan.
  Pinsamt att tjänstemännen inte ställer NÅGRA frågor eller motkrav!
  Credensia har ju f ö byggt rätt mkt för kommunen de senaste åren….?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.