Jag har gått genom många vitterportar

F7072EB5-FA67-4E94-9C3B-EE4F60FF8060

I mitt nya lugnare liv sätter jag mig ibland i favoritfåtöljen och läser dikter. Det blir lätt så att jag läser högt. Dikterna är ofta så fina att det är härligt att ta in dem både med ögonen och öronen.

I morse läste jag istället en lång krönika från lokaltidningen. Jag började läsa tyst. Men började om. Och läste högt. För där fanns så många vackra och tänkvärda meningar.  Som i dikterna. Till och med katten syntes tycka att det var spännande. Han satt blickstilla och lyssnade till hela uppläsningen.  Frasse däremot, slumrade gott i sin korg. Kanske beroende på att han redan fått sin dos av skogen den här morgonen.

Krönikan handlar om vårt urhem skogen. Mitt rum. Frasses rum. Ditt rum; om du vill det.

Tyvärr går det inte att länka till krönikan, den göms bakom tidningens prenumerationsvägg. Men jag ska luska ut om den är publicerad öppet någonstans på nätet. Och i så fall återkommer jag med en länk.

Men jag dristar mig till att ge några smakprov. Hör här (och läs gärna högt nu!):

”Skogen tynger ned träden, bäddar in världen i kompakt tystnad; de rakryggade gammelgranarna står med tonvis av snö på skuldrorna medan de yngre träden bugar djupt till marken, böjer sig till glittrande vitterportar över skogsvägar och älgstigar.

Den som går genom en vitterport blir visst aldrig sig lik igen.”

Vittra eller Vätte? Plötsligt blir jag lite osäker. Har vi vittror här i Roslagen eller bara vättar. Det känns som att vittrorna är snällare. Men åter till krönikan…

-… för sen låter skribenten Katarina Östholm oss följa med in i skogsmössens värld. Ta fram fantasin du också…. känn…

E8FC0BB9-46C1-4294-B8AA-C4C07A001BEC

Jag stod där med darrande morrhår. Gjorde du?

Tänk om flera drog nytta av skogen. På riktigt. Tog nytta av skogen. Tog sig ut i skogen. Det vi alla känner – att vi mår bra i skogen och i naturen – är vetenskapligt bevisat i otaliga studier. Men strunta i teorin nu – testa i praktiken istället.

Jag lägger ut en del bilder på Instagram. Från livet på gården, på maten vi äter, på familjen, på Frasse (förstås), på händelser jag upplever.

Vet ni vilka bilder som får mest gillaklick? Jo, de från naturen.

919F1276-9F80-45C0-9E03-CD7338F40E0B

…. och Frasse han fortsätter att sova…. Skogen suger energi för en hund.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.