Det är måndag morgon

9B7FEA21-D839-4458-BB4F-A87D0DFE09CC

Måndag morgon kl 06.10. Frukosten är avklarad och jag borde väl förbereda mig för den nya dagen. Typ att plocka i diskmaskinen, klä på mig, bädda och allt det där rutinliga som pågår varenda morgon. Dag ut och dag in. Nej, jag klagar inte. Men det känns lite trist… Fast jag gillar ju att livet stannat till. Tror jag. Gör jag?  Bara vila lite lite grann på kökssoffan först…

Det är något märkligt med måndagsmornar. Aldrig är jag så trött som nu. Jag gissar att det beror på att lördag morgon och söndag morgon startar senare. Sisådär vid 8. Kroppen vänjer sig fort. Men på måndagsmornarna får jag ge den bekväma kroppen lång näsa och skicka den tillbaka i selen.  Tisdag, onsdag, torsdag, fredag är jag morgonpigg. Men måndagar, nja.

Tillbaka i selen. Hur känner du inför det uttrycket? Jag ryser lite. Det känns inte så kul. Men jag gissar att det finns en del som gillar innebörden, dvs att allt är som det brukar vara. Igen. The same procedure as last year, eller last day.

Det finns vissa saker i pensionärslivet som jag har svårt att förlika mig med. Till exempel det här med att inte prestera något bestående varje dag. Jag säger inte att jag gjorde det varje dag under yrkeslivet, men oftast.

Numera är jag också igång hela dagarna, men det är bara om jag låter bli att göra mina dagliga sysslor som ”de märks”. Då skulle det vara skitigt i nötdjurens ligghallar, hästarna skulle vara utan mat och vatten, diskbänken överfull av disk, sängarna obäddade, tvätthögen växa, katten kissa inne, hunden löpa amok av sysslolöshet, håret stå på ända, dammössen bli ”råttor”, kylskåpet tomt och brevlådan överfull.

Jag läser det jag skrivit och upptäcker att läsningen inte precis piggar upp mig. När jag tittar upp från datorn och ut genom fönstret framför mig förstärks tristheten. Det dagas grått väder idag.

Någon som tror att jag nu gett mig en bra start på dagen och den nya veckan?

Annons

6 reaktioner till “Det är måndag morgon

 1. God morgon
  Du ger uttryck för så många tänkvärda tankar. Jag hoppas du tyckte livet log litet mer efter vilan på kökssoffan denna måndagsmorgon. Tänk så många sysslor du räknar upp som bara måste skötas för att livet ska rulla på utan alltför stora irritationer. Jag tänker , hur hann man med mer än heltidsjobb och alla ”rutinsysslor” tidigare?
  Nåväl – vissa av dem blev väl aldrig gjorda eller halvdant. Men ändå.
  Det är fantastiskt hur vi människor är anpassningsbara.
  Jag håller till viss del med dig om att ”känna att man gör viktig nytta”. Men för din del så verkar det finnas hur många sysslor som helst som är viktiga: djuren som ska skötas, gården som ska fungera etc etc. Som du kanske har sett så gick jag på Axelssons i Stockholm o utbildade mig till yogainstruktör förra året direkt efter försäljningen av Akeba. Det visade sig vara en fullpoängare för min del. Håller inga grupper, eftersom vi flackar fram o tillbaka till Antibes. Men jag håller på o förbereder min första skratt/yoga/vandringsresa till Antibes i början av maj. Det stimulerar och sysselsätter tankeverksamheten en hel del.
  Dessutom är jag så enormt förtjust i denna aktivitet, så morgonpromenad o yogapass med påföljande frukost upptar ca 3-4 timmar varje morgon. Något jag trodde var helt omöjligt att ägna så många timmar åt. Den gamla känslan av att man måste vara supereffektiv hela tiden infinner sig ibland. Men jag har talat om för mig själv att detta är jätteviktigt för mig. Yogan har verkligen lärt mig att ”komma ner o slappna av” i de mest behövande situationer. Toppen. – Idag är jag sen – tar på mitt headset och mina joggingkläder o ger mig ut på en rask promenad i mycket vackra omgivningar just nu. Under vandringen stannar jag på fina ställen vid havet o andas o gör enklare yogarörelser, köper så småningom min nybakade baguette och morgontidningen innan jag kommer hem till ett yoga pass innan jag förbereder frukosten – förhoppningsvis på altanen (men det är bara möjligt vissa förmiddagar så här tidigt på året) o läser morgontidningen. Brukar vara lagom i fas med att Tommy, mannen, går upp.
  Skriver ”to do”-listor de flesta dagar. Får mig att känna att jag har en del jag MÅSTE klara av denna dag. Bl a fortsätter fönstertvätten med målningen omkring ute och inne idag. Tar ett par om dagen – riktigt höga fönster. Ska också ringa SFR o annulera ett telefonavtal som de har lyckats få mig att skriva på. Det tar krafter – samtalet börja alltid med X antal telefonval innan jag kommer fram till någon som jag kan prata med: God dag, mitt namn är AB och jag är svenska. Vänligen prata långsamt så att jag förstår någorlunda…..

  Solen tittar fram bland molnen och lyser på de vita alperna i bakgrunden. Nu entrar jag min morgonpromenad som skänker så mycket kraft o livsglädje.
  Ha en bra dag Farmor Nord – jättetrevligt att läsa vad du skriver. Du är så skicklig på att uttrycka dig i skrift!

  Gillad av 1 person

 2. Åsa,
  Som nybliven pensionär har jag just läst på vad otium som i ”njuta sitt otium” betyder.
  Trots att både du och jag långt ifrån betraktat arbete som ett nödvändigt ont, tror jag att Romarna har en poäng!
  Lycka till,
  Torbjörn

  Jag citerar:
  Otium cum dignitate (latin: ‘vila (eller ‘fred’) med värdighet’). Lugnt och hedersamt privatliv efter väl förrättat livsverk. Romarna uppfattade arbete som ett nödvändigt ont, och begreppet otium stod för all sorts frihet från plikter och uppbundenhet; ett idealtillstånd som möjliggjorde bildning, konstnärskap och njutning – alltså …

  Gillad av 1 person

  1. Tack. Otium verkar helt ok. Värdighet och hedersamt är också tilltalande ord. Och bildning, konstnärskap och njutning… Ser jag pensionärslivet från det hållet så känns det ju väldigt acceptabelt. Till och med lockande…

   Gilla

 3. Men varför i hela fridens da’r måste du vara klar med din frukost kl 06.10?? Du är pensionär och dina djur är fullständigt kapabla att anpassa sig till helg och söcken. Är det Luther som säger att duktiga Åsa inte får sova en timme till (minst) på vardagsmorgnar utan bara på lördagar och söndagar?

  Gilla

  1. Luther? Nej, han bor inte här 😵
   Snarare beror det på att det blir så mycket liv i huset när Roffe och Frasse sätter fart vid 5 att det är liks bra att jag också går upp. Och så gillar jag de långa mornarna. Är det inte de som kallas för morgongåva?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.