Den unge och havet

Ångbåtsbryggan_Gräddö_ca_1900

Den lilla roddbåten gungade nog ordentligt vid bryggan på Gräddö när de stora ångbåten styrde in med glada pensionatsgäster. Det är 30-talet. Pojken i roddbåten är ute på uppdrag av sin mamma.

Ångbåten kommer från Stockholm; med stadsbor. Det blir glam och ståhej på bryggan, trevliga dagar ligger framför de förväntansfulla gästerna. Äntligen är de ute på landet. Frisk luft. Punsch på verandan. Stärkande promenader i naturen.

Grabben, som heter Sten, är kanske i  10-12-årsåldern.  Det är han som sköter årorna och ser till att de finklädda gästerna kommer torrskodda och nöjda till hans mor Signe Nords pensionat. De gånger det kommer många gäster får han ro flera turer. Inte kunde gästerna gå med allt sitt bagage. Troligen var det arbetsamt och ansvarsfullt för den lilla pojken. Jag undrar hur det kändes.

Det fanns många pensionat på ön.  ”Det var t ex Sjögrens – senare Sjömans, Söderbergs, Strands, Skogshyddan, Ida Bergströms och Björkö Örns pensionat. Dessutom fanns ett på Gräddö-Asken”, kan jag läsa på en sida jag hittar på nätet.

Vi lär nog aldrig få veta vilket pensionat som var Signe Nords. Och det var rena turen att Roffe och jag alls fick veta att er farfars farmor hade pensionat och att er farfars far Sten rodde gästerna mellan ångbåten och pensionatsbryggan. Jag ser framför mig de fina damerna i långa klänningar och parasoll med volanger.

I söndags bjöd svärmor Eivor oss på lunch i Furusund. Furusund är fyllt med stora gamla vackra skärgårdsvillor. ”Här var det nog pensionat en gång i tiden”, sa jag när vi åkte förbi ett extra grant hus. Och då minns svärmor vad svärfar berättat.

Sjön var en viktig del i svärfars liv. Och kanske var det där vid årorna som kärleken till havet föddes. Sen kom han att både åka fort & tävla på sjön och tillsammans med Eivor tillbringade han stora delar av somrarna i båtar som blev allt större och större. På äldre dagar, innan åldern helt tog ut sin rätt, åkte han nästan vare dag ”in till båten i Norrtälje”.

Sten var en utmärkt historieberättare. Jag ångrar så att jag inte skrivit ner några av hans historier.  Men svärmor, den pigga 91-åringen, har nog hört dem så många gånger att hon kan återberätta.

Jag har många berättelse, dagböcker, anteckningar och historier i huvudet från mamma och pappas sida. Från svärmor och svärfar är det tunnare. Visst har de berättat; men det mesta har jag glömt. Men jag känner att det blir allt viktigare att ge er också deras historia. Hur var det när svärmor var liten och växte upp med en alkoholiserad affärsman till pappa. Hur var det att ta hand om sina syskon när hennes mamma dog i unga år. Och hur gick det till när svärmor och svärfar blev kära. De fick nog kämpa för den kärleken. För er farfars farmor; hon var minsann inte nöjd med det äktenskapet. Lindrig uttryckt.

Eivor måste berätta mera. Mycket mera. Hon är ju dessutom en ”fena” på att komma ihåg.

Än vet hon inte att jag köpt en bok till henne. Den heter ”Boken om mig” och är fylld med frågor. 300 tror jag bestämt att det är.

Jag ska sätta den i hennes händer och be: Skriv, skriv, skriv. Eller berätta för mig så skriver jag. Hur var din barndom, ungdom, vuxentid och seniortid. Hur har privatlivet, yrkeslivet , kärlekslivet  och allt mellan himmel och jord sett ut för just dig fram till nu.

Det är bara att hoppas att hon har tid att skriva. För hon har mycket för sig. På bilderna har jag fångat Eivor i situationer som är rätt typiska för henne.  En klädintresserad, barnbarnbarnälskande arbetsmyra; ja, det skulle man väl kunna kalla henne.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.