Jag stryper surdegar innan de surnar

vatten

Det ena ger det andra, ger det tredje. Det är som ringar på vattnet. Jag tränar in nya goda vanor. Minst tjugo ska det bli. Under de närmaste tjugo veckorna. En ny varje söndag.

Men det är något märkligt med ”det goda”. För precis som med odling av godhet i andra sammanhang så växer den här typen av ”godhet” under resans gång. Man tar sig liksom en extra släng av godhet; bara för att det känns så trevligt.

Låt mig berätta: Jag tror att jag har slutat att skjuta upp saker; det kan faktiskt vara så. ”Skjut upp till morgondagen så kanske du slipper”, har ibland varit ett medvetet motto. Jag brukar till och med göra mig rolig själv över det, därför att det är så påtagligt.

Kanske är det helt enkelt bara en släng av lättja? Men när nu motsatsen, d v s do it now lockar mer inser jag att något har hänt. Stort? Ja, kanske. Livsavgörande? Ja, kanske. För det känns plötsligt tommare i huvudet, när det inte finns så mycket tankar kring allt som ”ska göras sen” därinne.

Jag VILL göra omedelbart. När man väl börjar strypa surdegar innan de blir surdegar uppstår någon form av eufori. Kan det vara så?

Jag minns och ler åt den amerikanske (?) konsulten vi hade på en av mina arbetsplatser. Jag tror att det var på Cicero Affärsinformation. För dyra pengar (gissar jag) stod han vid våra skrivbord och pekade med hela handen, väste ”do it now” medan han minutiöst övervakade min skrivbordsstädning. Och varje gång jag la någon i gör-det-sen-högen väste han DO IT NOW.

Jag har skrattat åt den amerikanske konsulten i snart 30 år. Tänk om jag följt hans råd redan då! Men jag är ju som en del andra personer; jag vill komma på saker och ting själv. Inte göra som andra säger. Det får ta den tid det tar; eller tänker jag fel där…

Det sägs att ett välstädat skrivbord hämmar kreativiteten. Jag undrar om det verkligen är sant. Kan det vara en av livets stora myter?

#farmorsnyavanor
Vecka 1: Ett alltid fräscht sovrum
Vecka 2: Mindre tid till Facebook
Vecka 3: ”Hålla undan” på 4 viktiga platser i hemmet

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.