Är du den du vill vara?

raymondahlgren

Jag ”snubblar” över reklam för en föreläsning i dagarna två. Raymond Ahlgren heter föreläsaren. Jag ser hans namn ibland och jag hör och läser mig till att vissa hyllar honom till stjärnstatus. Han är mig rätt obekant. I all fall tills nu.

Ahlgren får mig tänka på Emilia Fogelklou, en magisk folkbildare, som sa: ”Stackars Jesus, bara man ville dyrka honom lite mindre och höra på honom lite mer”.

Och kanske också göra som han säger? Jesus, alltså.

Kanske är det likadant med Ahlgren, tänker jag. Jag lyssnar på hans sommarprogram från 2008.

Raka budskap – inget mjäk.

Att leva är ett jobb. Vissa jobb är lätta. Vissa jobb är svårare. Det handlar mer om hur vi förhåller oss till jobbet; än vad jobbet i sig är.

”Man måste göra jobbet”, säger Ahlgren. (I parentes funderar jag på om det inte är just han som talar om att man inte ska använda ordet ”måste”, för man måste mest ingenting). Och han ger ett underbart exempel.

Du känner att du måste ha bättre koll på vad du äter och träna mer. ”Händer det mer om du köper två gymkort. Men inte ens det hjälper. Du måste göra jobbet!”

”Alla kan om de bara vill”, säger Ahlgren. Det kan låta provokativ, det inflikar han också, men jag håller med honom; vad gör vi med de förutsättningar vi får? Vårdar och tar hand om dem efter bästa förmåga, eller gräms och gråter över att andra fick det bättre?

Jag kommer också att tänka på en annan, i mina ögon stor man, enköpingsdoktorn Ernst Westerlund (1839-1924) som betonade skillnaden mellan att kunna och att vilja.

westerlund

Ja, vad vill vi? Innerst inne. Är vi beredda att satsa det som krävs? Och vad krävs?

Ibland tror jag att många (inklusive undertecknad då och då) kastar sig in i projekt och utmaningar utan att överhuvudtaget tänka efter vad som krävs.

Vad får man gratis här i världen? Mest ingenting. För det mesta krävs att jag gör jobbet.

Vill du också bli inspirerad av Ahlgrens sommarprogram. Lyssna då!

Ps. Blev detta reklam för Ahlgrens föreläsning? Det var inte tanken, men kanske är han värd det. Dock finns mycket på nätet att googla fram; alldeles gratis!

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.