Kommer din nya vana att fungera?

 

Äta nyttigare? Träna mer? I säng tidigare på kvällen? Mobilfri tid?

Du är inte unik om du står i startblocket till förändring. För precis som efter nyår så laddar vi gärna för nya vanor efter semestern.

Själv tar jag fram cykeln. Jag tar ett extra tramptag, släpper tramporna, sätter ut fötterna och svischar ner för backen. Woooo…. härligt. Nej, inte i den här filmsnutten. Men jag gör det. Nästan varje dag. Lite längre bort på grusvägen.

Och sen vänder jag cykeln. Åt andra hållet är det jobbigare… Uppför.

Ungefär lika jobbigt som på ett gym.

Har du fixat gymkort till hösten? Tänker att du ska träna. Minst 3 ggr/veckan. Efter allt grillande. Och allt vin.

Har du köpt gymkort tidigare? Men varit dålig på att gå dit, fast du föresatt sig att göra det. Minst 3 ggr/vecka. Då kan vi ta varandra i hand.

Så varför går det åt pipan? Gång efter annan. Höst före nyår före höst före nyår…

Kanske har du inte tänkt tanken fullt ut; ”Varför vill jag träna på gym tre dagar i veckan?”

VARFÖR?

Är det för att du vill hålla dig frisk och leva längre? Eller för att du vill få bort övervikt? Eller för att du ”bör” göra det? Eller för att du vill ha en ännu snyggare kropp?

Om skälet är att du vill hålla dig frisk och leva längre kanske det finns en annan träningsform som du gillar bättre. Och som är minst lika bra för hälsan. Så var det för mig.

Vill du få bort övervikt kanske du kan hitta effektivare sätt om du satsar på att ändra din kost. Har du fastnat i orimliga kroppsideal kanske träning i mindfulness och självmedkänsla har bättre effekt på välmåendet än timmarna på gymmet.

Nu blev jag väldigt ”gym-negativ”. Aj, aj. Det är inte alls meningen. Men just gymmet blir ett så tydligt exempel på hur viktigt det är att välja utmaningar som passar en själv. Det är lätt att göra som ”man borde” och som alla andra.

Har du också blivit inspirerad av Micael Dahlens 40 nya vanor. Många av de 40 som han sjösatte under 40 veckor, en per vecka, känns lockande. Framförallt vid första tanken.

Men de är hans; inte mina. Och vid djupare eftertanke; de flesta är helt enkelt inte tillräckligt viktiga för att jag ska längta efter att behålla dem för evigt.

För en god vana är väl ungefär som ett äktenskap? Något man vill vårda och behålla för att man mår bra av den. Så, i alla fall för mig, nu när jag ska skaffa mig 20 nya vanor gäller att de känns både roliga, belönande, hälsofrämjande och tidsbesparande. Att de harmonierar med mina värderingar och sånt som är viktigt för mig i mitt liv.

För egen del har jag valt bort gymmet. Men jag behövde hitta något pulshöjande och krävande. Och något som fungerar för en opererad höft. Cykla i uppförsbackar; perfekt för mig.

Taktik: Först hundpromenad så att kroppen kommer igång och sinnet också är med på noterna.

Sen cykla; en kort sträcka så att det inte går att skylla på att ”jag har inte tid”.  Turen tar bara 16-17 minuter. Tidtagning förstås. Ge järnet i uppförsbackarna. Ta i, ta i, ta i. Bli svettig. Få upp pulsen. Ha högre och högre växel…

Belöning: Vinden i håret. Mitt i naturen. På grusväg. Protokoll synligt på kylskåpsdörren, med stjärnor i kanten varje vecka då det blir mer än 5 ggr. Te & macka & morgontidningen vid köksbordet.

Cyklingen är vana/utmaning nr 0. Den drog jag igång innan jag inspirerades av Dahlen. Utmaningen som ska bli Vana nr 1 är ”Ett fräschare sovrum”. Tränar flitigt den här veckan. På söndag är det dags att tillföra ytterligare en utmaning som efter en vecka ska bli en NY GOD VANA 🙂

 

Funderar du på vilka vanor Dahlen drog igång. Här kommer de i ett svep:
1. Börja med yoga. 2. Promenera istället för springa. 3. Göra något oväntat och nytt varje dag. 4. Bli vig och kunna gå ner i split. 5. Bli snabb på huvudräkning. 6. Le vid ögonkontakt med främlingar. 7. Läsa skyltarna med vägnamn. 8. Säga varje snäll tanke om andra högt. 9. Prata med främlingar. 10. Skippa vita lögner. 11. Uppdatera sin ”status” – och strunta i vad andra tycker. 12. Sluta skjuta upp saker. 13. Bli bra på att laga mat. 14. Sluta ”multitaska” i sängen på kvällen. 15. Ta iskalla duschar varje dag. 16. Göra armhävningar varje gång han känner för att kolla mobilen. 17. Spela en trudelutt när han ser en gitarr (Micael Dahlen har fem stycken hemma). 18. Cykla när han ska någonstans (enda vanan han inte har fortsatt med). 19. Äta lagom stora portioner (inte pyttesmå eller jättestora som tidigare). 20. Ringa istället för att skicka sms. 21. Städa skrivbordet ofta. 22. Göra knäböj 10 minuter om dagen. 23. Sjunga några sånger varje dag. 24. Dricka te istället för kaffe. 25. Åka kollektivt. 26. Ta omvägar. 27. Vara utomhus mer. 28. Dricka hett vatten före varje måltid. 29. Gå på händerna ofta. 30. Läsa tidningen varje morgon. 31. Dagligen göra något oväntat. 32. Sluta dricka mjölk. 33. Inte köra snabbare än hastighetsgränsen. 34. Skriva poesi. 35. Äta broccoli. 36. Koppla av oftare. 37. Krama människor han möter. 38. Frekvent fråga sig: ”Måste jag göra det här?”. 39. Störa/avbryta folk utan att vara rädd. 40. Börja äta smör (som han tidigare avskydde).

Annons

2 reaktioner till “Kommer din nya vana att fungera?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.