Har du också det hygge?

Jag har hittat ordet. Ordet som beskriver hur jag försöker leva. Ordet som säger hur jag oftast har det. Ordet som beskriver hur jag bor. Ordet som beskriver hur jag vill må. Och nästan alltid mår.

HYGGE.

Jag vet 😉 Numera. Det är inget nytt ord. Det finns massor med böcker som visar hyggets alla tänkbara sidor. I Storbritannien har hygge vuxit till ett gigantiskt fenomen. Trump bäddar vägen för att det blir gigantiskt också i USA.

Och i Danmark är ordet nästan uttjatat, kan jag tro… (Någon som läser detta kommer kanske att berätta för mig hur det ligger till med det).

Det är jag som är lite efter min tid. Jag lever nog för mycket hygge. Inkapslad i min egen hygge-värld. Men ordet, som väl måste komma från hyggeligt, finns nu också bland mina vokabulär.

Till er som också är ”lite efter” och inte förstått; hygge är nog just att vara ”lite efter”. Och svarar mot ett av våra största behov; TRYGGHET.

I dagens DN Kultur läser jag förklaringen som strax kommer , från en dansk doktor i antropologi, som menar att hygge har blivit ett självhjälpsverktyg när det mesta blivit osäkert (politiskt, ekonomiskt och socialt) Han säger:

”Det blir attraktivt för dig som konsument att hitta det goda i det som inte kan tas ifrån dig, det du har i vardagen. Tillfredsställelsen och glädjen i att vara där du är utan att behöva ändra på något. Konsumtionssamhället säger hela tiden till oss att uppgradera våra liv, då ger hygge lugn i det sociala och i hemmet”.

Men så klart; det finns självklart de som försöker kidnappa ordet. Som använder det i exkluderande sammanhang (”du får inte vara med mig/ i vårt land finns inte plats för dig”) eller som inspiration till ökad konsumtion (kom och köp konserverad gröt).

Mitt hygge, #hyggebylillaekeby, omfamnar alla och nobbar det onödiga. Det goda hygget.

ps: om du undrar över bilden. Hittade den imorse. Det är jag när jag är 4 år. På mormor och morfars balkong i Ösby, Knutby. Jag tycker att det ser ut som att jag mådde hygge då också. I blus och förkläde som gammelfaster Ruth sytt. Och med alldeles för kort lugg, klippt av pappa. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.