Småäter du också?

atandemoss

Cashewnötter. Russin. Mandel. Choklad. Små tomater. Valnötter. Apelsin. Halstabletter. En hård brödbit. Kanske en bit ost. Ibland brukar jag skämta om att det snart syns en upptrampad väg mellan datorn, som jag skriver de här raderna på, och skafferiet i andra hörnet av huset.

Jag hör till SMÅÄTARNA; det folket som har svårt att låta en chokladask vara i fred eller som gärna tar en ostbit till. Som inser att det är bäst att låta bli att köpa hem onyttigheter.

Känns det igen?

Det sägs ofta att vi småätare har dålig karaktär. Min egen man, som kan ha en öppen chokladask stå i vägen på skrivbordet hur länge som helst, hör till de som tror att det kan vara så.

Men kanske har han och alla andra förstå-sig-påare alldeles fel. Det kan vara så att vi småätare inte alls har dålig karaktär utan att vi blivit ”sjuka i huvudet”. Låt mig berätta:

Kerstin Brismar är diabetesforskare på Karolinska. Igår lyssnade jag på en trettio minuter lång intervju med henne. Den sista minuten var den intressantaste minuten i hela programmet. Där berättade hon om ny forskning där hon studerar musmodeller, som har samma anlag som vi människor att få typ 2 diabetes.

Den fråga som  Brismar och hennes kollegor ställer sig är hur processen ser ut, när utvecklas diabetes, vad kommer först, vad finns det för olika steg? Och sen blir då frågan; går detta att appliceras på människor.

Musmodellerna får äta ”felaktig” kost; en kost med mycket socker blandat med fett.

”Det intressantaste vi sett är att de får inflammationer i hjärnan”, berättade Kerstin B. Antagligen får vi människor också det och det skulle kunna bidra till att vi börjar äta annorlunda, småäter mera och gärna nästan oavbrutet har något i munnen. Det är det som händer med musmodellerna. De börjar äta hela tiden, inte bara på natten utan också på dagarna då de tidigare sov.

Jättespännande forskning, tycker jag.

Mitt småätande hör tydligt ihop med stress. Ju mer stressad jag är, desto mer stoppar jag i munnen. Jag vet att jag inte är ensam om att bete mig så.

Det finns också ett starkt samband mellan stress och blodsockerproblem. Och mellan stress och sömnsvårigheter. Och mellan stress och viktuppgång. Vad vill jag ha sagt med de raderna? Jo, att det nog är smartare för vissa att göra något åt stressen än att inreda sovrummet på nytt sätt eller att sätta sig på en diet. Å andra sidan så finns det ju inget som säger att man inte kan göra allt samtidigt…

Stresshantering, förslagsvis mindfulness, betonar också 5:2-gurun Michael Mosleys i sin senaste bok Blodsockerkoll på 8 veckor.

Kosten, motionen och stresshantering är ”nycklarna” för att inte bli en av allt fler diabetiker. Och förstås också ”nycklarna” för att ta hand diabetes eller blodsockervärden som är förhöjda.

Detsamma säger Kerstin Brismar tidigare i filmen som jag refererar till. Hon är vår svenska 5:2-expert och en stor del av intervjun i 1,6 miljonerklubbens Alexandras Hörna handlar just om 5:2 och om diabetes. Och så finns där lite om melatonin/ sömnsvårigheter och fruktos också.  Spännande diskussion programmet rakt igenom. Så värt att se, tycker jag. Här finns det >>>>

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.