Uppfriskande teve

img_3112
Inger på labbet hos Rimbo Hälsocentral tar blodproverna. Fotograf är labbets andra Inger.

Igår kväll såg jag ett uppfriskande Vetenskapens Värld på SVT. Med strålkastarna inställda på kosttillskott och supermat. Behöver vi verkligen alla produkter, som med massiva reklaminsatser, ropar på oss?

På morgonen var jag hos vår fina Rimbo Hälsocentral och tog en hel del blodprover. Det är lätt att koppla ihop de här båda händelserna. Och det gör jag i slutet på inlägget.

Men först; har du inte sett tv-programmet så titta. Här hittar du programmet från  Vetenskapens Värld. I korthet är det här en del av det som sägs och visas i programmet:

Det finns inga avgörande bevis för att ”superlivsmedlen” goijibär, quinoa,chiafrön, kokosolja och grönkål gör mer nytta i våra kroppar än mindre trendiga jordgubbar, pärlgryn från korn, linfrö, rapsolja och vitkål. Men priser skiljer; 388 kronor för superprodukterna jämfört med 65 kronor för de andra. Så det behöver inte vara dyrt att äta nyttigt 🙂

Bästa starten på dagen? Får vi den av frukostflingor, yoghurt & frukt eller bacon & ägg. Försöken som gjordes här visade att det var ingen skillnad i hur blodsockerhalten påverkades och inte heller när det gällde kaloriförbränningen. Ägg & bacon håller oss mätta längst. Processat rött kött ger en förhöjd cancerrisk. Men, som en försöksledare sa; lite bacon till frukost ibland är nog ingen fara. Bäst och roligast kan ju vara att äta lite olika frukostar.

Lika lite som varm dryck höjer kroppstemperaturen tycks antioxidanter (som vi vet neutraliserar skadliga ämne) höja halten av antioxidanter i blodet om kroppen redan har den nivå som behövs. Den slutsatsen drog jag själv eftersom reportern, som hade bra grundvärden, inte kunde påverka halten med hjälp av läckra smoothies. Å andra sidan kan man ju dricka dem för att de är goda! Men det verkar vara så att det är tur att kroppen är så klok att den själv reglerar nivå, eftersom tarmmiljön inte är gynnsam för antioxidanter som kommer i goda dryckerna. Det här försöken och åsikterna lär bli omdiskuterade.

Detox fick också tummen ner, likasom multivitamintabletter till de som redan har ”bra” värden. Ingen idé att äta för säkerhets skull. Och som knorr på programmet gjordes en marknadsföringsaktivitet för ett ”nytt och fantastiskt” vatten. Vanligt kranvatten som döpts till ”Wetter” , fullt av elektrolyter, med neutralt ph, utan kalorier, viktigt för hälsan och så vidare. Det är klart att de som smakade upplevde Wetter som både godare och sundare. Vi vill ju så gärna ge våra kroppar det vi tror att de behöver.

Titta, titta, titta på programmet. Det är det värt. Och självklar är det också värt att ifrågasätta en del av det som sas där. För vad är egentligen sanning? Vad är kunskap i dagsläget och kommer vi att ha en annan uppfattningen när vetenskapen hunnit längre?

Jag tycker att det är fascinerande att ingenting är absolut sanning.

img_3043Vad har det här nu att göra med min blodprovstagning? Jo, jag tycker att det är viktigt att veta hur det står till i kroppen och ha det som utgångsläge, så att jag tillför det som den behöver. Och inte en massa dyra tillskott i onödan. Och så har jag en klok läkare som har samma uppfattning.

Och kanske har jag någon brist som jag måste rätta till. Hur är det till exempel med saltbalansen i min kropp när jag äter blodtrycksmedicin?

Och har jag tillräckligt med magnesium därinne? Kanske är det lite dåligt, eftersom jag på bara några dagar med hjälp av magnesumtillskott lyckades få bort världens jobbigaste sendrag. På insidan av benet. Hoppade ur sängen flera gånger mitt i natten, sprang runt i vardagsrummet och kved. Men nu är det lugnt.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.